Μπορεί να ζεις μαζί του, να παίζετε μαζί, ακόμη και να κοιμάστε μαζί, αλλά ακόμη και μετά από χρόνια, δεν είναι δυνατόν να εξηγήσεις κάποιες από τις περίεργες συμπεριφορές του. Εξάλλου και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, σπάνια κατανοούν γιατί τα κατοικίδια, κάνουν ό, τι κάνουν. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να φαίνονται παράξενες, υπάρχει μια εξήγηση για κάθε μία από αυτές.
Ξέρεις ας πούμε γιατί ο σκύλος σου γαβγίζει;

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση του σκύλου σου που δεν μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις είναι όταν αρχίζει να τρέχει χωρίς λόγο.

Γιατί ο σκύλος σου τρέχει και δε φτάνει;

Μπορεί να κάθεστε μαζί μπροστά στη τηλεόραση, όταν ξαφνικά εκείνος να αρχίσει να τρέχει κι εσύ προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει. Μέχρι να το συνειδητοποιήσεις, εκείνος έχει φτάσει μέχρι το διπλανό οικοδομικό τετράγωνο. Όχι δεν έπιασε φωτιά! Γιατί, όμως, ο σκύλος σου τρέχει μέσα στο σπίτι, έξω ή γύρω από αυτό;

Όχι δε τρελάθηκε. Υπάρχει εξήγηση. Τα σκυλάκια το κάνουν συχνά αυτό. Όταν το κάνει αυτό είναι πολύ πιθανόν να βαριέται. Τα πλήρως ικανοποιημένα και ευτυχισμένα σκυλιά δε το κάνουν συχνά. Αν, δηλαδή, λείπεις από το σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας και το αφήνεις μόνο του, ή δε παίζεις αρκετά μαζί του, τότε δεν έχει που να διοχετεύσει την ενέργεια του. Έτσι, αρχίζει να τρέχει, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο…

Η χρονική στιγμή δεν έχει σημασία. Η ενέργεια αυτή συσσωρεύεται στον οργανισμό του μέχρι να έρθει η «έκρηξη». Τα ερεθίσματα του για να αρχίσει να τρέχει μπορεί να είναι ένα άρωμα, ένας άλλος σκύλος στην τηλεόραση, ή απλά η δική του απογοήτευση.
Για τον ίδιο λόγο φρικάρουν και οι γάτες.

Το θέμα είναι πώς θα τον πιάσεις μετά…