Όλες μας θέλουμε να κάνουμε όλο και περισσότερα πράγματα. Ακόμα κι οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν ασχοληθεί με αυτό. Μπορεί το Facebook και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να είναι πρόσφατα, αλλά οι άνθρωποι έβρισκαν τρόπο να χάνουν χρόνο και παλιά. Και πάντα οι έξυπνοι άνθρωποι έψαχναν τρόπους για να σταματήσουν τη σπατάλη του χρόνου.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ

Οι περισσότερες συμβουλές για την παραγωγικότητα επικεντρώνονται στην εργασία. Δεν είμαστε όμως μηχανές μόνο να δουλεύουμε. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και για να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Σπατάλη είναι ο χαμένος χρόνος σε πράγματα ή καταστάσεις που απλά διεκπεραιώνουμε.

Πρέπει να προστατέψουμε το χρόνο μας όπως τα χρήματά μας

Το παλιό ρητό είναι “ο χρόνος είναι χρήμα”. Αλλά σίγουρα δεν ενεργούμε όπως αυτό. Αν άνθρωποι έρχονται όλη την ημέρα ζητώντας από εμάς 20 ευρώ θα τους λέγαμε να εξαφανιστούν. Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους που έρχονται σε μας όλη την ημέρα (με email ,μήνυμα ή κλήση) ζητώντας το χρόνο μας; Και τον δίνουμε. Ο μεγάλος στωικός φιλόσοφος Σενέκας υποστήριζε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε καλά που χαρίζουμε μια ώρα της μέρας μας.

Κανένας άνθρωπος δεν εκχωρεί τα χρήματά του σε περαστικούς. Με την ίδια έννοια πρέπει να μοιράζουμε και το χρόνο μας. Είναι καλό να είμαστε τσιγκούνηδες…

Διαβάστε περισσότερα: MaryMary.gr