Σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στις 5 γεννήσεις στις ΗΠΑ ήταν από γυναίκες 35 ετών και άνω– το ποσοστό αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Οι γεννήσεις γυναικών 35 έως 39 ετών ανέβηκαν κατά 3% από το 2012 στο 2013. Δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που συμβαίνει αυτό, αλλά να ξέρεις ότι αν κάνεις παιδί μετά τα 35 σου χρόνια, θα έχεις άλλα πλεονεκτήματα.

Είσαι μεγαλύτερη, σοφότερη και πιο σίγουρη για το τί είναι σημαντικό στη ζωή

Οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν περάσει απλά περισσότερα στη ζωή τους από τις νεότερες. Έχουν ταξιδέψει περισσότερο, έχουν βιώσει περισσότερες καλές και κακές στιγμές και έχουν μια ευρύτερη άποψη για το τί είναι εφικτό. Όλα αυτά καθιστούν τις μεγαλύτερες μητέρες περισσότερο έτοιμες για να αντιμετωπίσουν ορισμένες καταστάσεις σε σχέση με τα παιδιά.

Έχεις το χρόνο να επιτύχεις ένα επίπεδο επαγγελματικής επιτυχίας

Το να έχεις κάποιο χρόνο για την καριέρα σου, πριν κάνεις παιδιά, σου δίνει επιλογές: μπορείς να έχεις φτάσει στο επίπεδο που θέλεις και μετά τα παιδιά να το διατηρήσεις και επίσης γνωρίζεις αν στα αλήθεια μπορείς να αντέξεις τα έξοδα που απαιτεί η δημιουργία μιας οικογένειας. Κακά τα ψέματα, αν κάνεις παιδί σε ένα κρίσιμο σημείο της καριέρας σου, σίγουρα δεν θα έχεις το χρόνο και το κουράγιο να αφιερωθείς και στα δυο. Και τότε είτε θα πάνε χαμένοι κόποι χρόνων όσον αφορά τα επαγγελματικά σου, είτε δεν θα μεγαλώσεις το παιδί σου όπως θα έπρεπε ή όπως θα ήθελες.

Οι γονείς σου θα έχουν πάρει σίγουρα σύνταξη

Και πίστεψέ μας αν δεν θέλεις να δουλεύεις για να πληρώνεις την baby sitter, αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να καθυστερήσεις λίγο τη δημιουργία οικογένειας. Ζούμε στην Ελλάδα του 2015: πιστεύεις ότι οι γονείς σου θα συνταξιοδοτηθούν πριν τα 60-65; Ή μήπως θα ήθελες η γιαγιά και ο παππούς του παιδιού σου να έχουν να πάνε κάθε μέρα στη δουλειά;

Οι φίλοι σου θα έχουν προηγηθεί

Και θα μπορούν να σου δώσουν συμβουλές μέσα από την εμπειρία τους. Αν φτάσεις στα 35 και δεν έχεις κάνει ακόμα παιδί, σίγουρα θα έχουν κάνει ήδη πολλοί από τους φίλους σου. Η συμβουλή και η εμπειρία τους θα είναι ανεκτίμητη. Και έχεις και ένα bonus: θα ξετρελαθούν στην ιδέα ότι θα μπορέσουν να ξεφορτωθούν πράγματα, όπως ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, τα οποία όπως καταλαβαίνεις θα πάνε σε εσένα!

Η ηλικία σου σου επιτρέπει να μην γκρινιάζεις αν μείνεις μέσα

Το να μείνεις μέσα την Παρασκευή το βράδυ, αφού τα παιδιά έχουν κοιμηθεί είναι ΟΚ- για την ακρίβεια ακούγεται τρομερό. Αφού θα έχεις περάσει ένα απολαυστικά ήρεμο βράδυ με παιδικές ταινίες και λιχουδιές, θα έχεις αρκετό χρόνο να χαλαρώσεις και να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Δεν νομίζω όμως να το σκέφτεσαι κάπως έτσι και στα 20+.