Κάθε χρόνο την 1η μέρα του Μαρτίου εθιμοτυπικά φοράμε Μάρτη. Ξέρεις, όμως, το γιατί;

Ο Μάρτης πιστέυεται πως έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Εθιμοτυπικά οι μητέρες φοράνε Μάρτη στα παιδιά τους για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, και του το βγάζει στο τέλος του μήνα, ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Παράλληλα, υποστηρίζεται πως ο Μάρτης προφυλάσσει από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιοχές που φορούν τον Μάρτη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Ο Μάρτης δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο

Το έθιμο με το ερυθρόλευκο βραχιολάκι δεν μένει μόνο εντός ελληνικών συνόρων καθώς στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία το τηρούν.

Πιο συγκεκριμένα, στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι.

Στη Βουλγαρία την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα»  που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

Η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.