Το να ακολουθείς ένα πρόγραμμα προπόνησης δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ακόμα και για τον πιο αφοσιωμένο αθλητή. Εδώ βγαίνεις εκτός προγράμματος στη δουλειά και στις οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν θα έβγαινες στη γυμναστική; Δεν μπορείς να ελέγχεις κάθε φορά τα πάντα, αλλά συχνά με το να κάνεις την άσκησή σου πιο δύσκολη απ΄ό,τι θα έπρεπε, βάζεις μόνος σου εμπόδια στον εαυτό σου. Εάν, λοιπόν, κι εσύ δεν ακολουθείς την προπόνησή σου, σου έχουμε τις πιθανές αιτίες.
Οι προπονήσεις σου είναι πολύ δύσκολες
Αν νιώθεις ότι είσαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι είσαι ή νιώθεις ότι θα έπρεπε να είσαι σε καλύτερη κατάσταση, τότε σίγουρα πιέζεις τον εαυτό σου στις προπονήσεις. Μην προσπαθείς να αναπληρώσεις όλο το χαμένο χρόνο χωρίς γυμναστική μέσα σε λίγο καιρό γιατί απλά θα σε οδηγήσει στην υπερκόπωση και στο να τα παρατήσεις όλα. Ξεκίνα με χαλαρές προπονήσεις που να είναι κατάλληλες για το σώμα που έχεις τώρα και όχι γι’ αυτό που είχες κάποτε ή που ονειρεύεσαι να έχεις.
Το πρόγραμμα των προπονήσεών σου δεν συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής σου
Οι κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση λένε ότι για να χάσεις βάρος, θα πρέπει να ασκείσαι τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για περίπου μια ώρα. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην έχεις χρόνο ή ενέργεια για προπόνηση κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα; Καταλήγεις να παραλείπεις προπονήσεις αντί να προσπαθείς να κάνεις ό,τι μπορείς στο χρόνο που έχεις, νομίζοντας ότι οι μικρές προπονήσεις είναι χάσιμο χρόνου. Αυτό που μπορείς να κάνεις πάντως για να μη χάνεις προπονήσεις, είναι να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που να σε βολεύει και να είναι εφικτό.
Δεν σου αρέσουν οι προπονήσεις σου
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μισήσεις την άσκηση, αλλά θα κάνεις την υπέρβαση αν προσαρμοστείς στην προπόνηση και βρεις ασκήσεις που να σου αρέσουν. Ίσως ακολουθείς ένα πρόγραμμα με μόνο σκοπό την απώλεια βάρους και έχεις ξεχάσει ότι παίζει ρόλο και το κατά πόσο το απολαμβάνεις. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα τρεξίματος μόνο και μόνο επειδή ο φίλος κατάφερε να χάσει 25 πόντους χάρη σε αυτό. Θα πρέπει να βρεις τι αρέσει σε εσένα και ενδεχομένως να πειραματιστείς τον πρώτο καιρό.
Πονάς
Είναι αρκετά δύσκολο να ανταποκριθείς στις καθημερινές δραστηριότητες όταν πονάς, πόσο μάλλον να προπονηθείς. Είτε είναι απλά ένας πόνος, είτε τραυματισμός, είτε αρθρίτιδα ή πονοκέφαλος, σίγουρα θα σε κάνει να φοβάσαι να ασκηθείς, μήπως πονέσεις περισσότερο. Δεν θα πρέπει να κάνεις προπόνηση ενώ πονάς, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η άσκηση βοηθάει την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση ρώτησε το γιατρό σου σχετικά με τους πόνους που έχεις και εκείνος θα σε συμβουλέψει τι ασκήσεις να κάνεις.
Δεν ξέρεις πώς να δημιουργήσεις μια ισορροπημένη ρουτίνα προπόνησης
Η εύρεση ισορροπίας είναι κάτι που όλοι προσπαθούμε αλλά συχνά δεν τα καταφέρνουμε. Μια ισορροπημένη ρουτίνα σημαίνει εξισορρόπηση των προπονήσεων με το πρόγραμμα, τα επίπεδα της ενέργειας και το σώμα σου. Ίσως προσεγγίζεις το πρόγραμμα της άσκησής σου σαν να μπορείς να κάνεις το ίδιο κάθε εβδομάδα, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Όταν προσπαθείς να εξαναγκάσεις ένα πρόγραμμα που δεν μπορείς να διαχειριστείς, μπορεί να καταλήξεις να τα παρατήσεις εντελώς.