Κάθε φορά που επισκέπτεσαι το super market της γειτονιάς σου προσέχεις τις ημερομηνίες λήξης σε κάθε προϊόν που αγοράζεις. Και πολύ καλά κάνεις!

Αν παρατηρήσεις προσεκτικά ένα προϊόν θα δεις ότι επάνω σε αυτό αναγράφονται δύο ημερομηνίες. Η ημερομηνία συσκευασίας και η ημερομηνία λήξεως, που ορίζει τη μέρα, το μήνα και το έτος, μετά την πάροδο του οποίου πρέπει να πεις «αντίο» στο προϊόν.

Ωστόσο, ξέρεις ποιες ημερομηνίες πρέπει να ακολουθείς πιστά και ποια τρόφιμα μπορείς να καταναλώσεις ακόμη και μετά από 2 ημέρες από την ημερομηνία λήξης τους;

Παρόλα αυτά είναι πιο πιθανό η κακή μεταχείριση των τροφίμων να σου προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας, παρά επειδή αυτό θα έχει λήξει.

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν «χαλάνε» και μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και μετά την ημερομηνία που αναγράφεται πάνω σ’ αυτά. Τέτοια τρόφιμα είναι το μέλι, ο καφές και το τσάι, ενώ άλλα, όπως τα ζυμαρικά και τα όσπρια, μπορεί να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναφέρει η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…», αν φυσικά, συντηρηθούν σωστά και σύμφωνα με τα όσα προτείνει η συσκευασία τους για τη ψύξη και το περιβάλλον που πρέπει να φυλάσσονται.

Εντάξει, δεν αναφερόμαστε σαφώς στο ψωμί που έχει πιάσει μούχλα, ούτε στα ρεβίθια που έχουν γίνει η νέα οικία της οικογένειας «Σκουληκάκη»!

Η ζάχαρη και το αλάτι κινδυνεύουν μόνο από ένα παράγοντα – την υγρασία.

Το ξεχασμένο ρύζι, που έχεις από πρόπερσι στο ντουλάπι της κουζίνας σου, μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα ένα ωραιότατο πιλάφι, εκτός βέβαια κι αν σου έχει «ξεμείνει» καστανό ρύζι.

Από την άλλη, τρόφιμα όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα λαχανικά, είναι πιο ευάλωτα και χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια τροφολοίμωξη.

Τέλος, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και στο πιο κοινό αγαθό, το εμφιαλωμένο νερό, αναγράφεται μία ημερομηνία λήξης. Το ήξερες, όμως, ότι η ημερομηνία αυτή δεν αφορά το νερό αυτό καθ’ αυτό, αλλά το μπουκαλάκι στο οποίο περιέχεται;

Όσον αφορά τα φάρμακα, ανάλογα φυσικά με τα έκδοχα που περιέχουν, μπορούν να διαρκέσουν από 1 έως 5 έτη. Για παράδειγμα, ένα ληγμένο φάρμακο μπορεί να χάσει την ισχύ του με την πάροδο του χρόνου, από 5% έως 50%, αν ωστόσο πρέπει να πάρεις οπωσδήποτε ένα φάρμακο διότι κρίνεται η ζωή σου από αυτό, φυσικά και θα αγοράσεις ένα καινούριο! Αν, όμως, έχεις έναν απλό πονοκέφαλο και πάρεις ένα ληγμένο depon, δε θα πάθεις τίποτα. Προσοχή! Μη το ρισκάρεις με: τη νιτρογλυκερίνη, τη ινσουλίνη και τα υγρά αντιβιοτικά.