Δίαιτα, δίαιτα, δίαιτα! Η λέξη που ακούς και σκέφτεσαι να βάλεις στο πρόγραμμά σου μετά το τέλος κάθε γιορτής, μετά τις καλοκαιρινές σου διακοπές ή ακόμη και πριν για να βγεις… φέτες στην παραλία. Προτιμάς, όμως, τη γνωστή, κλασσική δίαιτα που την έχεις δοκιμάσει εσύ ή κάποια φίλη σου ή μια που διάβασες κάπου πρόσφατα και σκέφτεσαι να ακολουθήσεις χωρίς να ξέρεις αν θα έχει αποτελέσματα πάνω σου ή όχι;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, διαπιστώνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμάμε να κινούμαστε στην δοκιμασμένη, πεπατημένη λύση που μας έκανε να δούμε αποτελέσματα στο σώμα μας μέσα σε λίγες μέρες. Το άκουσμα πως κάποιος διάσημος έκανε μία συγκεκριμένη δίαιτα μένοντας… μισός σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, μπορεί να σε εντυπωσιάσει αρχικά, αλλά όταν έρθει η ώρα να διαλέξεις, προτιμάς τη σίγουρη λύση.

 «Οι άνθρωποι θέλουν να δουν χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα» επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια του πανεπιστημίου, Lora Cavuoto και συνεχίζει λέγοντας «κατανοώντας πώς οι κοινωνικές επιρροές επηρεάζουν την συμμετοχή των ανθρώπων σε προγράμματα υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα σχεδιασμένες παρεμβάσεις».

Η έρευνα που χρησιμοποίησε τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα προσομοίωσης για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι με ένα κοινωνικό δίκτυο που συνδέεται με κάποιον, ο οποίος έχασε βάρος με επιτυχία παρουσίαζαν και τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.  «Οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε δεσμούς και κοινωνικές επαφές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους επειδή τους βλέπουμε κάθε μέρα και έχουμε τόσο στενή σχέση» αναφέρει η Lora.

Τώρα ξέρεις και επίσημα, πως δεν είσαι ο μόνος που ακολουθείς την «στάνταρ» λύση της δίαιτας που είχες δοκιμάσει εσύ ή η κολλητή σου στο παρελθόν και σε έκανε να τρίβεις τα μάτια σου από το αποτέλεσμα, σε σχέση με τη δίαιτα της JLo, του Robbie Williams, ή της Shakira που μπορεί να έκανε θαύματα σε αυτούς, αλλά εσένα δε σε… ψήνει τόσο.