Τα κουνελάκια είναι πολύ ήσυχα κατοικίδια και γενικά δεν μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη σχέση με το αφεντικό τους, όπως γίνεται με τους σκύλους. Εσύ που έχεις κουνελάκι έχεις ακολουθήσει όσα σου έχουμε πει παλιότερα και καθημερινά το βγάζεις έξω από το κλουβί του για να τρέξει. Όμως όταν βγαίνει έξω λερώνει – καλά δεν λερώνει πολύ αν σκεφτείς ότι τα κακάκια του είναι μπαλίτσες από χόρτο – αλλά δεν μπορείς να τρέχεις από πίσω του με σκούπα και φαράσι. Και να κάνεις; Σκέφτεσαι: εκπαιδεύονται τα κουνέλια;

Τα κουνέλια εκπαιδεύονται εύκολα και όσον αφορά το θέμα τς καθαριότητας είναι πολύ εύκολα αν σκεφτείς ότι είναι πολύ καθαρά από μόνα τους. Τα κουνέλια λερώνουν μόνο συγκεκριμένη γωνιά στο κλουβί τους και σε εκείνο το μέρος δεν κάθονται.

Πως θα εκπαιδεύσω το κουνέλι μου;

Αρχικά θα χρειαστείς ένα ορθογώνιο κουτάκι, χωρίς καπάκι, σε μέγεθος μικρού ταψιού όπου θα βάλεις το υπόστρωμα που έχεις βάλει και μέσα στο κλουβί του και ξεκινά η εκπαίδευση.

  1. Παρατήρησε το κουνέλι όταν το βγάζεις από το κλουβί του. Θα δεις ότι όταν “πάει να κάνει” την δουλειά του, ανασηκώνει λίγο την ουρά του. Αν δεις ότι λέρωσε τότε αμέσως βάλτο στο κουτάκι (γρήγορα αλλά ήρεμα μην το τρομάξεις).
  2. Μετά μάζεψε αυτά που έχει κάνει και βάλτα μέσα στο κουτάκι.
  3. Για αρκετό καιρό θα μπαίνει στο κουτάκι αλλά θα συνεχίζει να λερώνει έξω. Εσύ τα μαζεύεις και τα ρίχνεις μέσα στο κουτάκι.
  4. Μετά από καμιά εβδομάδα σίγουρα “θα τα κανει” και μέσα στο κουτάκι. Τότε πρέπει να το επιβραβεύσεις ή με μια λιχουδιά ή με ένα φρέσκο λαχανικό που είναι ακόμα καλύτερη λιχουδιά!

Το κάνεις αυτό για κανένα μήνα και έπειτα το κουνέλι δεν θα ξαναλερώσει έξω μόνο μέσα στο κουτάκι!

 

Tip!

Έχε στο νου σου ότι κάθε εβδομάδα πρέπει να καθαρίζεις με λευκό ξύδι το κουτάκι αλλιώς το κουνέλι σου δεν θα το πλησιάζει!