Υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν πει ότι έχουν αλλεργία στην πενικιλίνη και για το λόγο αυτό τους χορηγούνται εναλλακτικά αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά αυτά, όμως, μπορεί να είναι πολύ τοξικά για τον οργανισμό. Σύμφωνα με επιστήμονες του αμερικάνικου κολέγιου Άσματος, Αλλεργίας και Ανοσολογίας, άτομα που είναι αλλεργικά στην πενικιλίνη μπορεί τελικά και να μην είναι!

Η βασική ανησυχία των γιατρών ήταν ότι τα άτομα που έχουν αλλεργία στην πενικιλίνη δεν μπορούσαν να πάρουν φάρμακα με πενικιλίνη, κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης και αυτό έκανε την επικινδυνότητα μεγαλύτερη. Ύστερα από έρευνες διαπίστωσαν, με διάφορα τεστ στο δέρμα, ότι άτομα που ήρθαν σε επαφή με πενικιλίνη και στο παρελθόν ήταν αλλεργικοί, τελικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα! Με άλλα λόγια, κάποιοι ασθενείς είναι πιο αλλεργικοί και άλλοι λιγότερο ή και καθόλου! Με αυτήν την ανακάλυψη είναι δυνατό, πριν την επέμβαση, ένα άτομο που μπορεί να ήταν αλλεργικό να πάρει μικρή δόση φαρμάκου με πενικιλίνη. Βέβαια πρώτα πρέπει να έχει γίνει το απαραίτητο τεστ στο δέρμα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, το ότι μια φορά μπορεί κάποιος να παρουσιάσει δυσμενή αντίδραση στην πενικιλίνη, δηλαδή οίδημα ή φαγούρα, δεν σημαίνει ότι είναι και αλλεργικός σε αυτή. Οι γιατροί επίσης ισχυρίζονται ότι με αυτήν τους την ανακάλυψη οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αγοράζουν φάρμακα που είναι πολύ ακριβά. Ένα άλλο σημείο που υπογραμμίζουν οι γιατροί είναι ότι για είμαστε σίγουροι ότι είμαστε αλλεργικοί σε κάτι πρέπει να κάνουμε πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις για να έχουμε ολοκληρωμένη διάγνωση.