Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια είναι ο έρωτας. Με τον έρωτα έχουν απασχοληθεί ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι. Θρύλοι και μύθοι έχουν πλαστεί για χάρη του. Ακόμα όμως δεν έχουμε μία σαφή εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας από την στιγμή που ο μικρός φτερωτός θεός του έρωτα μας χτυπήσει με τα βέλη του!

Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τεστ που ρίχνει φως στους “σκοτεινούς” μηχανισμούς του έρωτα και βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του τι είναι αγάπη. Πως το κατάφεραν αυτό; Σύμφωνα με την Telegraph, οι Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο ανθρώπων που ένιωθαν έρωτα και εντόπισαν το νευρωνικό «αποτύπωμα» του πιο μυστηριώδους ανθρώπινου συναισθήματος. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τεστ που θα δίνει αντικειμενική απάντηση αν κάποιος πράγματι είναι ερωτευμένος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Σιαοτσού Ζανγκ, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, κατέληξε σ αυτό το συμπέρασμα πραγματοποιώντας  μία εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που δήλωναν ερωτευμένοι, σε εκείνους που είχαν χωρίσει πρόσφατα και σε εκείνους που δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ. Στην ομάδα που δήλωνε  “ερωτευμένη” παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα  στον αριστερό ραχιαίο πρόσθιο έλικα του προσαγωγίου. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που δεν ήταν ερωτευμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες «είδαν» με ποιο τρόπο το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα το οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, όταν είμαστε ερωτευμένοι, συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, την ανταμοιβή, την υποκίνηση, την κοινωνική λειτουργικότητα κ.α. Αντιθέτως, όταν κανείς χωρίζει, ενεργοποιείται μία συγκεκριμένη περιοχή : ο κερκοφόρος πυρήνας.