Οι χρήστες μαριχουάνας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από υπέρταση. Για την ακρίβεια ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους μη χρήστες.

Τριπλάσιος είναι ο κίνδυνος θανάτου από υπέρταση για τους χρήστες μαριχουάνας σύμφωνα με μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στην Ατλάντα και δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας “European Journal of Preventive Cardiology”.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μπάρμπαρα Γιάνκι χρησιμοποιώντας δείγμα 1.213 ανθρώπους άνω των 20 ετών, από τους οποίους οι μισοί ήσαν χρήστες μαριχουάνας (κατά μέσο όρο επί 11,5 χρόνια) και οι υπόλοιποι όχι κατέληξαν στο ότι όσοι έκαναν χρήση μαριχουάνας, κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από υπέρταση. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με όσους δεν ήσαν χρήστες μαριχουάνας. Ο κίνδυνος αυξάνει λίγο περισσότερο με κάθε πρόσθετο έτος χρήσης της ναρκωτικής ουσίας.

Να σημειωθεί πως στα πλαίσια της μελέτης δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση μαριχουάνας και σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλοαγγειακή πάθηση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τη χρήση μαριχουάνας μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο για τους καπνιστές τσιγάρων.