Το πειραματικό φάρμακο favipiravir  για τη γρίπη δεν βοηθά τους ασθενείς με προχωρημένες λοιμώξεις Έμπολα, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, αν το πάρουν λίγο νωρίτερα, όπως δείχνει μια δοκιμή στη Γουινέα στη Δυτική Αφρική.

Γάλλοι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο, που παράγεται από ιαπωνική εταιρεία, σε 80 πραγματικούς ασθενείς με Έμπολα, που χτυπήθηκαν στη συνεχιζόμενη επιδημία.

Το φάρμακο δεν φάνηκε να βοηθάει τους ανθρώπους που έφτασαν που πήραν τη θεραπεία όταν ήταν ήδη πολύ άρρωστοι, με υψηλά επίπεδα του ιού στο αίμα τους, όπως είπε η ομάδα στο γαλλικό ιατρικό Ινστιτούτο INSERM. Ακόμη και με τη θεραπεία, το 93% από αυτούς πέθαναν. Αλλά αν δεν ήταν ήδη σοβαρά άρρωστοι, μόνο το 15% από αυτούς πέθαναν.

«Τα στοιχεία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και 80 ασθενείς δεν είναι αρκετοί για να πούμε με σιγουριά ότι το φάρμακο βοήθησε. Αλλά είναι ενθαρρυντικά στοιχεία», είπε η ομάδα στο Συνέδριο για τους  ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις στο Σιάτλ.

Ο ιός Έμπολα έχει μολύνει περισσότερους από 23.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.500 από αυτούς,  σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι δοκιμές του φαρμάκου είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ ή Γιατροί Χωρίς Σύνορα) βοηθούν στις δοκιμές αυτές.

«Οι ΓΧΣ είναι στην ευχάριστη θέση να πουν ότι το favipiravir φαίνεται να έχει θετική επίδραση για ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του ιού Έμπολα», είπε ο Δρ Ντραγκέ, ιατρικός διευθυντής των ΓΧΣ. «Αλλά φαίνεται επίσης ότι οι πιο ευάλωτοι ασθενείς, οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, δεν επωφελούνται καθόλου από το favipiravir. Το γεγονός αυτό, καθώς και το γεγονός ότι αυτά είναι μόνο τα αρχικά αποτελέσματα, δείχνουν ότι είναι πραγματικά πολύ σύντομα για να ξεκινήσει η χρήση του favipiravir έξω από το περιβάλλον της δοκιμής».

Το favipravir θα είναι ένα χρήσιμο φάρμακο, διότι μπορεί να δοθεί ως ένα χάπι, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί ψύξη και είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί.

Άλλες πειραματικές θεραπείες πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένες. Το να πρέπει να χρησιμοποιηθούν βελόνες, είναι δύσκολο για μια τέτοια θανατηφόρα ασθένεια – οι επαγγελματίες της υγείας μπορεί εύκολα να μολυνθούν, εάν κατά λάθος τρυπηθούν με μια βελόνα, ενώ θεραπεύουν έναν ασθενή.

Η ομάδα του INSERM, δήλωσε ότι 42% των 80 ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία ήταν πολύ άρρωστοι. Περισσότερο από το 80% είχαν ήδη νεφρική ανεπάρκεια, και 93% από αυτούς πέθαναν.

Αλλά το 58% ασθενών ήταν λιγότερο άρρωστοι και είχαν λιγότερο ιό στο αίμα τους. Ακόμα κι αν 42 από αυτούς είχαν νεφρική ανεπάρκεια, μόλις το 15% πέθανε.