Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πραγματικά ξεκούραστος; Οι λίγες στιγμές χαλάρωσης μοιάζουν με πολυτέλεια στις μέρες μας.

Είναι καλό όμως να ξεκλέβεις λίγα λεπτά απ’ την καθημερινότητά σου, να χαλαρώσεις και ν’ “αδειάσεις” το μυαλό σου.

Διάβασε ένα βιβλίο

ανάγνωση βιβλίου

Η ανάγνωση για μόλις έξι λεπτά μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τα επίπεδα άγχους έως και 68%, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σιωπηλή ανάγνωση επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και διευκολύνει την ένταση των μυών. Αυτό κάνει την ανάγνωση βιβλίου πολύ πιο αποτελεσματική από άλλες παραδοσιακά “χαλαρωτικές” δραστηριότητες όπως η μουσική και το τσάι.

Με το να “χαθείς” σ’ένα βιβλίο ξεφεύγεις απ’ τις ανησυχίες και τα άγχη του καθημερινού κόσμου.

Απόλαυσε τη φύση

εκδρομή στη φύση

Η διαμονή στη φύση ωφελεί την ψυχική και τη σωματική σου υγεία. Πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ακόμα και η κηπουρική μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης δηλαδή της ορμόνης του στρες.

Μείνε για λίγο μόνος σου

Μοναξιά

Διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στη σκέψη να ξοδέψουν λίγο χρόνο μόνοι τους. Κάποιοι λατρεύουμε αυτές τις στιγμές μοναξιάς και άλλοι δεν αντέχουν λεπτό μοναξιάς. Και ενώ η υπερβολική απομόνωση δεν είναι καλό για μας, είναι σημαντικό να ξοδεύουμε λίγο χρόνο μακριά από άλλους ανθρώπους.
Το να είσαι μόνος σου χωρίς περισπασμούς σου δίνει την ευκαιρία να καθαρίσεις το μυαλό σου, να εστιάσεις και να σκεφτεί πιο ξεκάθαρα.

Άκου μουσική

Μουσική

Πιθανότατα δεν χρειάζονται έρευνες για να αποδείξουν ότι το άκουσμα της αγαπημένης μας λίστας αναπαραγωγής μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Με το να βάλεις τ’ ακουστικά σου και ν’ ακούσεις λίγη μουσική αλλάζει η ταχύτητα του εγκεφάλου σε μια ημι- υπνωτική, διαλογιστική κατάσταση.

Μην κάνεις τίποτα συγκεκριμένο

χαλάρωση

Το να μην έχουμε να κάνουμε τίποτα απολύτως πολλές φορές μας κάνει να νιώθουμε πανικό ή ενοχή. Ωστόσο, πολλοί ψυχολόγοι και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι ζωτικής σημασίας.

Έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας, να εδραιώσουμε τις μνήμες μας και να ενισχύσουμε τη μάθηση.

Photos: iStock