Οι γνώστες λένε ότι η καλύτερη γυμναστική για το ανδρικό σώμα. Αν και δεν είναι νέο είδος άσκησης ούτε ξεχωριστός τύπος γυμναστικής, αποκτά φανατικούς σε όλο τον κόσμο λόγω της μυϊκής δύναμης που χαρίζει.

Το calisthenics προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις κάλλος (=ομορφιά) και σθένος (=δύναμη). Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και ότι είναι  η τεχνική την οποία διδάσκονταν οι Έλληνες πολεμιστές. Στη σύγχρονη εποχή, είναι ρουτίνα για πολλές αθλητικές ομάδες και στρατιωτικές μονάδες και χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την πειθαρχία και την ενότητα της ομάδας.

Το βασικό με το calisthenics είναι ότι χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για αντίσταση με στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση. Δεν απαιτούνται ακριβά όργανα γυμναστικής, αλλά οι ασκήσεις εκτελούνται σε μονόζυγο, δίζυγο και στο έδαφος ή με TRX για τους πιο προχωρημένους. Στις ασκήσεις περιλαμβάνονται κινήσεις κάμψης, τεντώματος, συστροφής, αιώρησης, άλματα, καθώς και εξειδικευμένες κινήσεις όπως οι κάμψεις, οι έλξεις και οι βυθίσεις.

Δες 30 ασκήσεις calisthenics:

Και με TRX:

Το calisthenics αυξάνει τη δύναμη, την αντοχή στη δύναμη και την ευκινησία του σώματος. Επίσης βελτιώνει την ισορροπία και τον νευρομυϊκό συντονισμό.

Πρόσφατα ξεκίνησε και στην Ελλάδα μια ομάδα εξειδικευμένη στο calisthenics, μπορείς να δεις περισσότερα στο Facebook της.