Μπορεί στο παρελθόν να έχουμε πει ότι ο ιδρώτας κάνει καλό αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχουν και όρια. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που ιδρώνουν σαν τα άλογα και αυτό δεν είναι ποτέ ωραίο στο μάτι και όχι μόνο. Και βέβαια αυτό κάνει και εσένα να νιώθεις άσχημα. Μπορεί να είναι χειμώνας αλλά ο ιδρώτας ρέει σαν να έχει σαράντα βαθμούς έξω. Αισθάνεσαι αρκετά άβολα και είναι λογικό.

Όταν βρίσκεσαι σε κλειστούς χώρους και έχει πολύ κόσμο, μέσα σε λίγα λεπτά έχεις γίνει «παπί». Αποφεύγεις τις σωματικές επαφές με άλλους ανθρώπους γιατί ντρέπεσαι. Και στον τοίχο να ακουμπήσεις, ξέρεις ότι θα αφήσεις μια ωραιότατη στάμπα, όταν φύγεις.

Εκτός όμως από το αισθητικό πρόβλημα, υπάρχει και άλλο πρόβλημα πιο μυρωδάτο (και δεν εννοούμε το παραδοσιακό τραγούδι «λεμόνακι μυρωδάτο»). Ξέρεις ότι δεν είσαι βρωμιάρης και πλένεσαι συχνά και πάντα βάζεις αποσμητικό. Αλλά αν αλλάζεις δέρμα από τον ιδρώτα, τι να σου κάνουν και αυτά. Και σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο κάθε τρεις και λίγο.

Έτσι λοιπόν, από την μασχάλη σου συχνά αναβλύζει μια έντονη δυσοσμία. Πρέπει να ξέρεις ότι για αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο ιδρώτας αλλά και οι τρίχες και τα βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί.

Από τον  εκνευριστικό ιδρώτα δύσκολα θα απαλλαχτείς αλλά αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα ίσως καταφέρεις να απαλλαχτείς από την κακοσμία που σε κάνει να ντρέπεσαι!

  1. Προτίμησε ρούχα από φυτικές ίνες που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Εκτός από αυτό τα ρούχα από φυτικές ίνες βοηθούν τον ιδρώτα να εξατμιστούν. Μετά από κάθε εμφάνιση πρέπει να πλένεις την μπλούζα που φόρεσες και αν βλέπεις ότι η μυρωδιά δεν φεύγει τότε μπορείς να βάλεις τοπικά διάλυμα από ξίδι και νερό.
  2. Πρέπει να αποφεύγεις τα καυτερά φαγητά που μπορεί να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο. Αυτό το ξέρουμε ότι θα πονέσει αλλά πρέπει να ξέρεις ότι η καφεΐνη, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά ενεργοποιούν του ιδρωτοποιούς αδένες. Η καλύτερη λύση είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
  3. Πρέπει η μασχάλη να είναι πάντα καθαρή. Και δεν εννοούμε μόνο το μπάνιο αλλά το ξύρισμα. Στην περίπτωση των γυναικών το ξύρισμα είναι αυτονόητο. Οι άντρες βέβαια από την άλλη είναι πιο δύσπιστοι. Βέβαια αν είσαι άντρας πρέπει να ξέρεις ότι οι τρίχες σε συνδυασμό με τον ιδρώτα μπορούν να δημιουργήσουν βακτήρια, που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε μικρόβια. Αν το ξύρισμα σου φαίνεται πολύ βαρύ τότε μπορείς απλά να τις κουρεύεις.
  4. Αν παρόλο αυτά βλέπει ότι το φαινόμενο δεν υποχωρεί τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γιατρό. Μπορεί πίσω από τον ιδρώτα να κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχεις πάρει χαμπάρι.