Ανοσία στην υψηλή χοληστερίνη υπόσχεται ένα νέο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί και ξεκίνησε πρόσφατα να δοκιμάζεται σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο θα χαρίσει συγκεκριμένα ανοσία στην υψηλή χοληστερίνη και στην επακόλουθη στένωση των αρτηριών. Τα πρώτα αποτελέσματα απ’ τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πρώτη φάση μιας κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.

Η σχετική δημοσίευση των ερευνητών έγινε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Η προσωρινή ονομασία του εμβολίου είναι ΑΤ04Α κι αναπτύσσεται από την εταιρεία και το ίδρυμα ερευνών AFFiRis στην Αυστρία.

Οι μέχρι στιγμής μελέτες έχουν δείξει πως είναι δυνατό για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί μέσω ενός μορίου το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να παράγει αντισώματα ενάντια στο ένζυμο PCSK9, που εμποδίζει την απομάκρυνση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) από το αίμα.

Σημειώνουμε πως όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου λόγω της εναπόθεσης λιπιδίων και της προκαλούμενης αθηροσκλήρωσης.

Photo: Getty Images