Το άλλο σου μισό μπορεί να χειροτερεύει την αϋπνία σου

LIKE US ON FACEBOOK

Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο; Εάν το άλλο σου μισό έχει προσπαθήσει να βοηθήσει, μην παίρνεις τις συμβουλές του πραγματικά στα σοβαρά! Σε μια νέα μελέτη από Αυστραλούς ερευνητές, η πλειοψηφία των συντρόφων ενθάρρυνε συμπεριφορές που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν την αϋπνία χειρότερη!

Η μικρή μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε μια Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Κλινικής και σε μια Εταιρεία Έρευνας για τον ύπνο. Τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά, αλλά οι συγγραφείς λένε ότι ρίχνουν “φως” στο πώς η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον ύπνο των συντρόφων όσων υποφέρουν απ’ αυτήν.

Η αϋπνία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως μια ατομική κατάσταση, γράφουν οι συντάκτες στην περίληψη της μελέτης, αν και περίπου το 60% των ενηλίκων κοιμούνται μ’ έναν σύντροφο. Οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγια σε 14 γυναίκες και 17 άνδρες, των οποίων οι σύντροφοι συμμετείχαν σε ξεχωριστή κλινική δοκιμή για την αϋπνία.

Διαπίστωσαν ότι, παρόλο που οι σύντροφοι δεν είχαν προβλήματα ύπνου, έκαναν συχνά συμβιβασμούς για την αϋπνία του αγαπημένου τους προσώπου, όπως η τροποποίηση των δικών τους προγραμμάτων ύπνου, των ωραρίων εργασίας ή των δραστηριοτήτων αναψυχής.

Όταν οι σύντροφοι δήλωσαν ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους με το πρόβλημα αϋπνίας τους, οι αγαπημένοι τους ανέφεραν ότι οι σχέσεις τους είναι πιο ικανοποιητικές από εκείνες των οποίων οι σύντροφοι δεν προσέφεραν βοήθεια. Ωστόσο, οι σύντροφοι που προσπάθησαν να βοηθήσουν, ανέφεραν μεγαλύτερη ανησυχία απ’ αυτούς που δεν το έκαναν.

Επιπλέον, η “βοήθεια” που προσέφεραν δεν ήταν απαραιτήτως καλή συμβουλή. Ένα τεράστιο 74% των συντρόφων ενθάρρυνε τον πρόωρο ύπνο ή την καθυστέρηση του ύπνου, ακόμη και αν οι εμπειρογνώμονες του ύπνου δεν συνιστούν αυτό το είδος συμπεριφοράς για άτομα με αϋπνία.

αϋπνία και κινητό

Getty Images

Άλλες συνηθισμένες προτάσεις ήταν η ανάγνωση ή η παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι, η χρήση καφεΐνης και λήψη υπνωτικών ή αλκοολούχων ποτών πριν από τον ύπνο.

“Παρά τις πιθανές καλές προθέσεις, οι σύντροφοι μπορούν να συμβάλλουν στη διαιώνιση της αϋπνίας”, ανέφεραν οι συγγραφείς στην περίληψη της μελέτης. Ταυτόχρονα, πρόσθεσαν, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί επίσης να βιώνουν άγχος που σχετίζεται με τα προβλήματα του αγαπημένου τους στον ύπνο.

Διάβασε ακόμα:

Το μυστικό για τη καταπολέμηση της αϋπνίας βρίσκεται στο… camping!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved