Έσκασε το λάστιχο σας και αρχίσατε να πελαγώνετε. OK, Λογικό! Και εμείς πελαγώσαμε όταν βρεθήκαμε στην Αττική Οδό με σκασμένο λάστιχο, φορώντας 15ποντα και έχοντας φρεσκοβαμμένο νύχι! Κοιτούσαμε το λάστιχο σαν να είναι εξωγήινος και ταυτόχρονα πληκτρολογούσαμε το νούμερο της οδικής βοήθειας, θεωρώντας δεδομένο ότι χρειάζονται 14 νταγλαράδες για να αλλάξουν το λάστιχο του αυτοκινήτου. Και όμως άδικα κουβαλήσαμε τον ένα και μοναδικό μικροκαμωμένο κύριο της οδικής, μπορούσαμε και μόνοι να το αλλάξουμε!

Μάθε πώς:

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

 1. Διαλέξτε ένα ασφαλές μέρος για να σταθμεύσετε το όχημα σας και ανάψτε τα αλάρμ.
 2. Τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο τουλάχιστον 30 μέτρα πίσω από το όχημά σας.
 3. Βγάλτε ρεζέρβα, γρύλο και κλειδί μπουλονιών και τάκους (ή πέτρες) κάτω από τη ρόδα η οποία βρίσκεται απέναντι από το σκασμένο λάστιχο.
 4. Βγάλτε το κάλυπτρο της ζάντας και χρησιμοποιώντας το ειδικό κλειδί, χαλαρώστε τα μπουλόνια.
 5. Προσοχή, δεν αφαιρούμε εντελώς τα παξιμάδια. Απλώς τα ξεσφίγγουμε.
 6. Τοποθετήστε το γρύλο (αν δεν ξέρετε πως δείτε το εγχειρίδιο χρήσης). Συνήθως ο γρύλος τοποθετείτε σε κάποια βάση που βρίσκεται στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, συνήθως μπροστά από τα πίσω λάστιχα ή πίσω από τα μπροστινά.
 7. Ανυψώστε το όχημα έτσι ώστε το λάστιχο να έχει απόσταση περίπου 15 εκατοστά από το έδαφος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην σταματήσετε να ανυψώνετε το όχημα μόλις το σκασμένο λάστιχο σταματήσει να ακουμπάει στο έδαφος γιατί η ρεζέρβα θέλει μεγαλύτερο περιθώριο!
 8. Σ’ αυτό το σημείο βγάλτε τα παξιμάδια από τις βίδες και αφαιρέστε το σκασμένο λάστιχο.
 9. Βάλτε τη ρεζέρβα στον τροχό ευθυγραμμίζοντας τις τρύπες στο κέντρο της με τις βίδες στο αυτοκίνητο.
 10. Βάλτε τα παξιμάδια πάνω στις βίδες και σφίξτε τα όχι όμως υπερβολικά, αρκετά όμως, για να κρατηθεί η ρόδα στη θέση της καθώς χαμηλώνουμε το όχημα.
 11. Κατεβάστε το αυτοκίνητο μέχρι να ακουμπήσει στο έδαφος και σφίξτε διαδοχικά τα παξιμάδια.