Αυτές τις τροφές μην τις δώσεις στον σκύλο σου… εκτός αν έχεις σκοτεινά σχέδια!

Έχοντας μαζί μου τα τελευταία 4 χρόνια τη Μιζού -το αξιολάτρετο Μαλτεζ/μασκοτ του ipop.gr- γνωρίζω πολύ καλά τι θα πει να σε κάνει ότι θέλει ένα μικρό τετράποδο σκυλί και να μην μπορείς να αντισταθείς στο βλέμμα του όσο πολύ και να μην θέλεις να του δώσεις από το φαγητό σου. Όταν δε είναι και διακοπές -άρα βρισκόμαστε και με την γιαγιά της οικογενείας- τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και η Μιζού τρώει καλύτερα και από εμάς… υπάρχουν όμως τροφές που πραγματικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τις καταναλώσει ο σκύλος!

 Avocado

Ασχέτως πόσο καλό είναι το guacamole ο σκύλος σου ΔΕΝ πρέπει να το δοκιμάσει! Τα avocados περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται persin -μία μυκητοκτόνα τοξίνη ακίνδυνη για τους ανθρώπους αλλά τοξική για τους σκύλους. Την ουσία persin την βρίσκουμε στα φύλλα, στους σπόρους, στις φλούδες, και στους καρπούς του avocado.

Αλκοόλ

Μπύρα, λικέρ, κρασί και τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ μπορέι εσένα να σε χαλαρώνουν αλλά τον σκύλο σου θα τον επηρεάσουν μόνιμα και πολύ δραματικά! Το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο ήπαρ και τον εγκέφαλο του σκύλου με εκείνη που έχει στον άνθρωπο αλλά χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα για να κάνουν ζημιά. Λίγο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, προβλήματα συντονισμού, δυσκολία στην αναπνοή, κώμα, ακόμα και θάνατο. Και όσο μικρότερος ο σκύλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση.

Κρεμμύδια και  σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε όλες τις μορφές – σε σκόνη, ωμά, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα – μπορεί να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου με αποτέλεσμα να πάθουν αναιμία. Επίσης αν ο σκύλος φάει μια μεγάλη ποσότητα μόνο μία φορά ή μικρότερες ποσότητες σε τακτική βάση μπορεί να πάθει δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία, εμετό, λίγο ενδιαφέρον για το φαγητό, νωθρότητα, και δύσπνοια.

Σταφύλια και Σταφίδες

Σταφύλια και σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Και μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί αρρωστήσει τον σκύλο.  Ένα από τα σημάδια είναι ο επαναλαμβανόμενος εμετός, ληθαργική αντίδραση και κατάθλιψη.

Ξηρούς καρπούς

Οι κατά τ’ άλλα αθώοι ξηροί καρποί μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τον τετράποδο φίλο σου. Για παράδειγμα εξι μόνο ωμά ή ψητά macadamias μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον σκύλο σου. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν μυϊκό τρέμουλο, αδυναμία ή παράλυση των οπισθίων, έμετο, αυξημένη θερμοκρασία και ανεβασμένο καρδιακό ρυθμό.

Υπολείμματα λίπους και κόκκαλα

Πας στην χασαποταβέρνα σου και τρως τα μπριζολάκια σου και λες στον μάστορα “βάλε τα υπόλοιπα σ’ ένα αλουμινόχαρτο για τον σκύλο”. Τα αποφάγια όμως περιέχουν λίπος του κρέατος που ένας άνθρωπος δεν τρώει, καθώς και τα κόκκαλα. Και τα δύο είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά. Λίπος κομμένο από το κρέας, ψημένο αλλά και άψητο, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα τον σκύλο. Και, αν και φαίνεται φυσικό να δώσεις σ’ ένα σκυλί ένα κόκκαλο, μπορεί να πνιγεί μ’ αυτό. Τα οστά μπορούν επίσης να διασπαστούν και να προκαλέσουν απόφραξη ή ρήξεις του πεπτικού συστήματος του σκύλου.

Λωτούς, Ροδάκινα, Δαμάσκηνα

Το πρόβλημα με αυτά τα φρούτα είναι οι σπόροι. Οι σπόροι από τον λωτό μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του λεπτού εντέρου στους σκύλους. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν εντερική απόφραξη. Απόφραξη μπορεί να πάθει αν ο σκύλος τρώει το εξωτερικό περίβλημα από ροδάκινα ή δαμάσκηνα.

Ωμά αυγά

Υπάρχουν δύο προβλήματα με το να καταναλώσει ο σκύλος ωμά αυγά. Το πρώτο είναι η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως Salmonella ή E. coli. Το δεύτερο είναι ότι ένα ένζυμο στα ωμά αυγά παρεμβαίνει με την απορρόφηση μιας συγκεκριμένης βιταμίνης Β. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα καθώς και προβλήματα με το τρίχωμα του σκύλου.

Ωμό κρέας και ψάρια

Ωραίο το rear κρέας και το sushi αλλά μόνο για σένα καθώς το ωμό κρέας και το ωμό ψάρι, όπως και τα ωμά αυγά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επιπλέον, ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα ή ο οξύρρυγχος μπορεί να περιέχουν ένα παράσιτο που προκαλεί “ασθένεια ιχθύων” ή “δηλητηρίαση του σολομού”. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα εντός 2 εβδομάδων. Τα πρώτα σημάδια της ασθένειας είναι εμετός, πυρετός και πρήξιμο στις λεμφαδένες.

Αλάτι

Καλύτερα κράτα το αλάτι για σένα – ή βασικά ούτε για σένα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα! Γενικά, όμως, να ξέρεις πως δεν είναι μια καλή ιδέα να μοιραστείς αλμυρά τρόφιμα, όπως τσιπς ή pretzels με το σκυλί. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα και ούρηση και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από ιόντα νατρίου. Τα συμπτώματα της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλατιού περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, τρόμο, αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο!