Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε αν δεν πιούμε μια κούπα καφέ το πρωί. Ίσως, όμως, ποτέ δεν έχουμε σκεφτεί τι θαύματα μπορεί να κάνει στην υγεία μας και ποια είναι τα οφέλη του καφέ που δεν γνωρίζεις…

  1. Μακροζωία: Πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Αμερικής κατέληξε ότι όσοι πίνουν καφέ σε ημερήσια βάση είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο από όσους δεν πίνουν. Στην έρευνα συμμετείχαν 400.000 άτομα και ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία του ευρήματος, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται στα πολλά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται φυσικά στον καφέ.
  2. Πρόληψη ασθενειών: Από έρευνα του Χάρβαρντ προκύπτει ότι το να πίνουμε 1-3 κούπες τη μέρα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία. Για παράδειγμα, μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης διαβήτη. Ακόμα, 6 ή περισσότερες κούπες συνδέονται με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Πάρκινσουν κατά 80%. Επίσης, σύμφωνα με το Journal of Nutrition, οι γυναίκες που πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 40%.
  3. Άσκηση: Είναι ιδανικό ρόφημα πριν την άσκηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι. Ο καφές απελευθερώνει ενδορφίνες που δημιουργούν καλή διάθεση και αποτελεσματικότητα στην ένταση και τη διάρκεια της γυμναστικής.
  4. Γνωστική λειτουργία: Τυχαίνει ποτέ να νιώθεις το μυαλό σου θολό και τις σκέψεις σου συγκεχυμένες; Ο καφές μπορεί να βοηθήσει. Ερευνητές στην Καλιφόρνια έκαναν τεστ για την βραχυπρόθεσμη μνήμη, για την γνωστική ικανότητα και την αντίληψη σε εθελοντές, πριν και μετά την κατανάλωση καφέ σε μόνιμη βάση. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι ειδικά οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ωφελήθηκαν από τη συστηματική κατανάλωση καφέ. Βελτίωσε τις διανοητικές τους ικανότητες και την απόδοσή τους στην επίλυση προβλημάτων.
  5. Εγκεφαλικό: Η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού μειώθηκε κατά 25% στις γυναίκες που έπιναν πάνω από έναν καφέ την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του 2009 που έγινε στην Κορέα. Αντίστοιχα, στους άντρες που έπιναν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ η πιθανότητα μειώθηκε κατά 12%, σε έρευνα που έγινε στη Φιλανδία.
  6. Καλύτερη υγεία: Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 αντιοξειδωτικά σε κάθε κούπα καφέ, που μπορούν να μας προστατέψουν από πολλές ασθένειες. Μεταξύ άλλων, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί η αρθρίτιδα και να διώξουν τις τοξίνες που προκαλούν κάποια ήδη καρκίνου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ενώ βελτιώνουν την όψη μας.
  7. Αρθρίτιδα: Η συστηματική κατανάλωση καφέ διώχνει τον πόνο της αρθρίτιδας και απαλύνει τα συμπτώματα της πάθησης. Επίσης, έρευνα σε γυναίκες άνω των 26 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση 4 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας.