Οι επιστήμονες συνιστούν τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε να αποτελείται από πρωτεΐνη ή περίπου 75 γραμμάρια (αν μιλάμε για δίαιτα 2.000 θερμίδων).

Εάν γυμνάζεστε έντονα ή προετοιμάζεστε, ας πούμε, για κάποιον μαραθώνιο, οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνες θα είναι ελαφρώς υψηλότερες, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης κατά περίπου 5% ανά ημέρα.

Πολλοί από εμάς έχουν ακούσει ότι το κρέας και τα αυγά είναι καλές πηγές πρωτεΐνης (και ισχύει), αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις (συμπεριλαμβανομένων πολλών επιλογών για χορτοφάγους!). Όμως, από τους ξηρούς καρπούς και το γιαούρτι, μέχρι τα λαχανικά, τα φασόλια, και τα δημητριακά, πολλά τρόφιμα έχουν τουλάχιστον μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Δείτε ποιες τροφές που είναι σημαντικές πηγές πρωτεΐνης συχνά παραβλέπονται.

  1. Φασόλια
    Πρωτεΐνη: 22 γραμμάρια ανά 100.

    Για καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης των φασολιών είναι καλό να τα συνδυάσουμε με ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, πλιγούρι.
  2.  Φακές
    Πρωτεΐνη: 28 γραμμάρια ανά 100

    Μπορείτε να τις φάτε βραστές σαν σούπα ή μέσα σε σαλάτες.

  3.  Αρακάς
    22 γραμμάρια ανά 100
    Διατίθεται φρέσκος 24 ώρες μετά τη συγκομιδή του -διαφορετικά χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του- ή κατεψυγμένος.
  4.  Φασολάκια
    6 γραμμάρια ανά 100 
    Φάτε τα ωμά, σε κονσέρβα, ψητά, λαδερά, κοκκινιστά, σε σαλάτες…
Σημείωση:

Να έχετε υπόψη ότι το κρέας έχει 32 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 και το αυγό 5,5.