Προφανώς είναι περίοδος που σε κανένα μας δεν περισσεύουν έξτρα χρήματα για να δίνει πουρμπουάρ σε όποιον κάνει απλώς τη δουλειά του, αλλά εμείς σου υπενθυμίζουμε ποιο είναι το πρέπον. Κάποια στιγμή θα βγούμε από την κρίση και θα ξαναπιάσουμε το savoir-vivre. Κάνε μας bookmark για να έχεις προβάδισμα.

Πουρμπουάρ ανά επαγγελματία

Σερβιτόρος: 10-15% του συνολικού ποσού

Η πλειονότητα τον πελατών κάτι του δίνουν, αν και αυτό το 15% μάλλον μοιάζει απίθανο στην Ελλάδα. Εμείς θα λέγαμε δώσε 1-1,5 ευρώ για καφέ 2-3 ατόμων και 3-5 ευρώ για φαγητό 2-3 ατόμων.

Ντελιβεράς: 1,5-2 ευρώ

Και πάλι οι περισσότεροι δίνουν, αλλά τα ποσά, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, έχουν μειωθεί δραματικά. Σεβάσου τους ανθρώπους ειδικά όταν έχει αντίξοες καιρικές συνθήκες. Άλλωστε τα πουρμπουάρ αποτελούν σημαντικό μέρος του μισθού τους.

Μπάρμαν: 1-2 ευρώ

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται πουρμπουάρ στον μπάρμαν, αντίθετα π.χ. με την Αμερική που το 70-80% του δίνει.

Ταξιτζής: 0,20-1 ευρώ

Εντάξει, δεν είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ταξιτζήδες στη χώρα μας, αλλά ευτυχώς υπάρχει το Taxibeat και έχει βελτιωθεί σημαντικά η συμπεριφορά των εγχώριων οδηγών. Αν έχεις την καλή θέληση να δώσεις, είναι λογικό το πουρμπουάρ να κυμαίνεται στο ποσό που κάνει ό,τι έγραψε το ταξίμετρο «στρογγυλό» ή μερικά από τα κέρματα που πήρες ως ρέστα από το χαρτονόμισμα που έδωσες. Με λίγα λόγια, αν ο άνθρωπος είναι ευγενικός, μην κάθεσαι να περιμένεις το 20λεπτο. Στο εξωτερικό είναι σύνηθες να δίνεται 10-15%. Στην Ελλάδα, αν και δεν είναι απαραίτητο να δώσεις, θα είναι καλή κίνηση αν έχεις βάλεις τον ταξιτζή σε έξτρα κόπο επειδή τον έφερες σε περιοχή που δύσκολα θα ξαναβρεί πελάτη.

Γκρουμ: 5 ευρώ

Αν έχεις πάει στο Άνω Κουφονήσι και ο κυρ-Βασίλης  σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη βαλίτσα από τη στριφογυριστή σκάλα στο ενοικιαζόμενο, όχι δεν χρειάζεται να κάνεις κίνηση να του δώσεις πουρμπουάρ. Αν τώρα είσαι σε πεντάστερο, καλό θα ήταν να δώσεις το πεντάευρω.

Κομμώτρια: 2-3 ευρώ

Αν και δεν είναι απαραίτητο να δώσεις πουρμπουάρ στην/στον ιδιοκτήτρια/ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου, θα ήταν πολύ ευγενικό να δώσεις κάτι έξτρα στο συγκεκριμένο πρόσωπο που σε κούρεψε.