Όσα πρέπει να ξέρεις για τους φακούς επαφής (αλλά δεν μπήκες στον κόπο να ρωτήσεις)

LIKE US ON FACEBOOK

Αν είσαι χρήστης φακών επαφής, υποθέτουμε ότι ξέρεις τα βασικά για να τους βγάλεις: πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και σκουπίζεις με πετσέτα, βγάζεις το φακό, τον αφήνεις στο κέντρο της παλάμης όπου τον καθαρίζεις με λίγο υγρό φακών επαφής, πριν τον βάλεις στην ειδική θήκη. Τα ξέρεις. Τώρα αν τα κάνεις καθημερινά είναι άλλο θέμα.

Υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν κάνεις ή κάνεις παρά τις οδηγίες για το αντίθετο, με τη λογική «τόσο καιρό δεν έχω πάθει τίποτα». Διάβασε παρακάτω: αναφέρουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνεις και -το κυριότερο- τι μπορεί να συμβεί λόγω κακών συνθηκών υγιεινής. Μπορεί να πειστείς να τις αλλάξεις.

Νερό βρύσης

Μην το αφήσεις να έρθει σε επαφή με τους φακούς επαφής σας. Το νερό της βρύσης δεν είναι αλμυρό όπως τα δάκρυα, οπότε οι φακοί επαφής έχουν την τάση να απορροφούν το νερό και διογκώνονται. Ακόμα και πόσιμο νερό να είναι, δεν είναι αποστειρωμένο και περιέχει μικροοργανισμούς. Λόγω της διόγκωσης, μπορεί να δημιουργηθούν μικροσκοπικές αλλαγές στον κερατοειδή σας που θα επιτρέψουν στους μικροοργανισμούς να μπουν, ενδεχομένως προκαλώντας λοίμωξη. Μην κάνεις μπάνιο με αυτούς ή και μην κολυμπήσεις (εκτός είναι πολύ πιθανό να σου φύγουν). Τέλος, ποτέ μην χρησιμοποιείς νερό στη θέση του ειδικού υγρού για την αποθήκευση των φακών επαφής σας.

Αν σε ενοχλούν και πρέπει να τους βγάλεις, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις σταγόνες αμπούλες φυσικού ορού ή κάποια από τις λύσεις που αναφέρονται εδώ. Καλύτερα, όμως, να έχεις μαζί σου μια θήκη γεμάτη με υγρό φακών για παν ενδεχόμενο.

Θήκη φακών επαφής

Πρώτον, ίσως να χρησιμοποιείς την ίδια από τότε που πρωτοέβαλες φακούς. Λάθος. Κάθε τρεις μήνες πρέπει να αλλάζεις θήκη. Δεύτερον, αποθηκεύσεις τους φακούς στο υγρό που είχε ξεμείνει από την προηγούμενη χρήση της θήκης. Επίσης, λάθος. Αφήνεις τους φακούς επαφής σου να μουλιάσουν σε βακτήρια που βρίσκονται στο υγρό – και στη συνέχεια τα ξαναβάζεις στο μάτι σου. Αυτά είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουν μολύνσεις. Προτίμησε να χρησιμοποιείς φρέσκο ​​υγρό κάθε φορά που αποθηκεύεις τους φακούς.

Σημείωση: Αν πλύνεις τη θήκη, καλύτερα να προτιμήσεις το υγρό φακών, καθώς το νερό είναι ακατάλληλο, όπως είπαμε.

Υγρό φακών επαφής

Προτίμησε «επώνυμα» υγρά και όχι άγνωστες μάρκες. Ο οφθαλμίατρος σου ή ο φαρμακοποιός σου σίγουρα, μάλιστα, θα γνωρίζει ακόμα και μια μάρκα που είχε αποσυρθεί προσωρινά… Επίσης, προσοχή στις ημερομηνίες λήξεις!

Σημείωση: Το πιο ακριβό δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο. Υπάρχει και οικονομική ελληνική εναλλακτική στα φαρμακεία με χαμομήλι σε πολύ καλή τιμή.

Διάρκεια χρήσης

Πρέπει να τηρείς τη χρήση για το διάστημα που δημιουργήθηκαν. Αν είναι φακοί του ενός μήνα, δεν είναι καλή ιδέα να τους φορέσεις 1,5. Επίσης, να ξέρεις ότι μετράει η μέρα που θα ανοίξεις το πακέτο, όχι οι ημέρες χρήσης. Με λίγα λόγια, από την πρώτη στιγμή που θα τους φορέσεις αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ημερομήνια λήξης τους -είναι αδιάφορο αν εσύ στο μεταξύ καταφύγεις στα γυαλιά μυωπίας σου.

Ενόχληση στη χρήση

Η ορατότητα είναι θολή, αλλά φοράς τους φακούς επαφής σου ούτως ή άλλως. Κακώς. Αν οι φακοί επαφής σου σου προκαλούν δυσφορία ή τα μάτια σου κοκκινίζουν, πρέπει να ενημερώσεις τον οφθαλμίατρό σου. Εάν δεν βλέπεις καλά, είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Μην ξεχνάς, μπορείς πάντα να αντικαταστήσεις τους φακούς επαφής σου, αλλά ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσεις τα μάτια σου.

Μετά τη μάσκαρα

Αν είσαι γυναίκα και βάζεις φακούς αφού πρώτα έχεις βάλεις μάσκαρα, πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις. Η τοποθέτηση των φακών πρέπει να προηγείται του μακιγιάζ ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν θα μεταφερθεί κάποιο μικρόβιο. Επίσης, οι φακοί πρέπει να αφαιρούνται, πριν από την αφαίρεση του μακιγιάζ των ματιών.

Ύπνος με φακούς;

Ποτέ! Όταν κοιμάσαι με φακούς επαφής στα μάτια περιορίζεται η μετάδοση οξυγόνου. Όταν είσαι ξύπνιος, ο κερατοειδής σου παίρνει οξυγόνο από τον αέρα και από τα δάκρυά σου. Αλλά όταν κοιμάσαι και επιπλέον καλύπτεις τα μάτια σου με ένα κομμάτι πλαστικό στερείς από τον κερατοειδή το οξυγόνο και αν υπάρχει κάποια σχισμή στον κερατοειδή χιτώνα ένας μικροοργανισμός μπορεί να δημιουργήσει μόλυνση.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved