Κοιμήθηκες Τάμτα με το άφρο λουκ ξύπνησες Gwyneth Paltrow, κοιμήθηκες Jennifer Aniston ξύπνησες Πόπη Τσαπανίδου του 2014. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να συμβεί και χρειάζεται ψυχραιμία. Κυριολεκτικά!

Προσοχή δεν μιλάμε για αλλαγή τύπου «τα μαλλιά μου είναι σπαστά, τα πλάκωσα στον ύπνο, ξύπνησα με ίσια», αλλά αλλαγή τύπου «από μαλλί αφροαμερικανής, μαλλί πράσο».

Αν τα μαλλιά σου ίσιωσαν ή σγούρυναν ξαφνικά και χωρίς να έχει επέμβει ισιωτικό ή ψαλίδι για μπούκλες, η αιτία είναι ορμονική. Να στο πούμε κι επιστημονικά: Υπάρχουν περίπου 12.000 θυλάκια τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής. Το αίμα τροφοδοτεί αυτά τα θυλάκια μέσω της δερματικής θηλής, η οποία ενεργεί ως πύλη μεταξύ των μαλλιών και του σώματος. Οποιαδήποτε ανισορροπία στον οργανισμό μπορεί να περάσει μέσα από τη δερματική θηλή και να επηρεάσει την τρίχα.

Τέτοιες ανισορροπίες ουσιαστικά προκαλούνται από ορμονικές διαταραχές λόγω:

  • άγχους
  • εμμηνόπαυσης
  • εγκυμοσύνης
  • ηλικίας
  • δίαιτας

Ο Νο1 παράγοντας είναι το άγχος, αν και πιθανότητα η αλλαγή στη σύσταση των μαλλιών σου οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικής, ορμονών και αλλαγής της χημείας του σώματος.

Τι πρέπει να κάνεις;

Να ηρεμήσεις, αν οφείλεται στο άγχος. Εύκολο ε; Η πιο ακραία λύση είναι να καταφύγεις σε ηρεμιστικά χάπια, μόνο μετά από την επίσκεψη στο γιατρό του και τη συνταγογράφησή τους. Αλλά εμείς θα λέγαμε απλώς να συνηθίσεις ότι τα μαλλιά σου ίσιωσαν ή σγούρυναν. Επίσης, να είσαι προετοιμασμένη ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναλλάξουν στην πορεία της ζωής σου.

Άλλες αλλαγές στα μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) διευρύνουν τους σμηγματογόνους αδένες αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος και τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες), μειώνουν το μέγεθος και την ποσότητα του σμήγματος που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά σου να εμφανίσουν ξαφνική λιπαρότητα.

Η απώλεια μαλλιών είναι επίσης συνηθισμένη μετά την εγκυμοσύνη, αλλά συνήθως προσωρινή. Η απώλεια μαλλιών συνήθως ξεκινά 2-3 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού και διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Μετά από περίπου 6 μήνες τα μαλλιά θα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους κατάσταση.