Η πρώτη μέρα του Μάη, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την άνοιξη και την εξόρμηση στην φύση. Αν και εσύ θες να κάνεις μια μίνι εκδρομή διάβασε τα έθιμα της Πρωτομαγιάς που γίνονται στην χώρα μας και που ξέρεις μπορεί να ερωτευτείς κάποιο τόσο πολύ που να τρέξεις να το απολαύσεις από κοντά.

  1. Λουλουδένιο στεφάνι: Πρόκειται για ένα έθιμο που καθιερώθηκε από πολύ παλιά και συμβολίζει την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό μας. Κόβουμε λουλούδια όλων των ειδών τα πλέκουμε σε σχήμα στεφανιού και τα κρεμάμε στην πόρτα μας.
  2. Το πήδημα της φωτιάς: Γίνεται συνήθως σε χωριά την παραμονή της Πρωτομαγιάς. Οι πιο ηλικιωμένοι ανάβουν φωτιές και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά, ενώ νέα παιδιά αφού βρέξουν μαλλιά και ρούχα πηδούν από πάνω. Έτσι διώχνουν το χειμώνα και την αρρώστια.
  3. Το αμίλητο νερό: Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Τα νεαρά κορίτσια σηκώνονταν πολύ πρωί και πήγαιναν να φέρουν νερό από τα πηγάδια. Το ονόμαζαν δε, «αμίλητο» γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν καθόλου, το έφερναν σπίτι και πλενόντουσαν με αυτό για να έχουν καλή τύχη.
  4. Το Μαγιόξυλο: Στην Κέρκυρα και στα γύρω χωριά οι κάτοικοι περιφέρουν ένα κομμάτι κυπαρισσιού το οποίο είναι σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με αυτό το μαγιόξυλο οι νέοι άντρες ντυμένοι με κάτασπρα πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στο δρόμο τραγουδώντας και εξυμνώντας το Μάη.