Η ώρα των διακοπών σου έφτασε κι εσύ ανυπομονείς πως και πώς να μπεις στο αυτοκίνητό σου να ξεκινήσεις για τον ιδανικό προορισμό για σένα όπου θα περάσεις τις διακοπές σου. Φυσικά στο σπίτι έχει «πακετάρει» και η αγαπημένη σου γάτα για να έρθει μαζί σου στις διακοπές.

Ξέρουμε πως στην αρχή το σκεφτόσουν αν θα την πάρεις μαζί, μετά επικοινώνησες με τον ιδιοκτήτη των ενοικιαζόμενων για τον αν δέχεται κατοικίδια και εν τέλει θα την πάρεις μαζί σου. Το τελευταίο πράγμα όμως που ξέχασες είναι πως θα την βάλεις στο αυτοκίνητο για το ταξίδι.

Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν, στο ταξίδι με αυτοκίνητο μαζί με τη γάτα;

Πρέπει να συνηθίσει την ιδέα του αυτοκινήτου

Αν δε το έχεις κάνει ήδη, ξεκίνα να την πηγαίνεις μικρές βόλτες με το αυτοκίνητο ώστε να εξοικειωθεί με την ιδέα για να μην καταλήξεις κι εσύ σαν τον Όουεν Γουίλσον στην ταινία «Marley and me» που κράταγε το σκύλο του να μην του φύγει από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Η γάτα στο αμάξι πρέπει να είναι πάντα δεμένη

Περισσότερα από 30.000 τροχαία το χρόνο έχουν ως βασική αιτία κάποιο κατοικίδιο σε ένα από τα οχήματα που εμπλέκονται. Εκτός ότι σου αποσπάει συνεχώς την προσοχή υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί και η ίδια η γάτα, από κάποιο απότομο φρενάρισμα ή αλλαγή πορείας. Αν δεν έχεις, λοιπόν, ειδικό σπιτάκι για τη μεταφορά της, προσπάθησε να τη δέσεις κάπου καλά.

Κεφάλι και πόδια πάντα μέσα στο αυτοκίνητο

Μπορεί η γάτα σου να απολαμβάνει το παιχνίδι με τον αέρα κι εσύ να μη σταματάς να γελάς με την παραμορφωμένη φάτσα του αγαπημένου σου φίλου, θυμήσου όμως πως υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστεί. Προβλήματα ακοής αλλά και πνευμονοπάθειες έχουν εμφανιστεί σε γάτες που απολαμβάνουν τη βόλτα με το κεφάλι έξω από το παράθυρο.

Κάνε συχνές στάσεις

Αν ξεκινήσεις από τη Θεσσαλονίκη για να πας στην Ελαφόνησο, υπολόγιζε πως κάθε 2 ώρες θα πρέπει να κάνεις και μια στάση αν δεν έχεις νιώσει ήδη εσύ την ανάγκη. Κατέβασε την από το αυτοκίνητο για να ξεμουδιάσει και δώσε της το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει την ανάγκη της.

Υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης

Εκτός από τις στάσεις όπου υποχρεωτικά θα την ταΐζεις και θα την «ποτίζεις», θα πρέπει να της δίνεις νερό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο συνδυασμός της ζέστης, με τις υψηλές ταχύτητες που δημιουργούν στρες στη γάτα, μπορεί να της προκαλέσουν αφυδάτωση.

Μην την αφήνεις μόνη της σε κλειστό αυτοκίνητο

Θέλεις να κάνεις μια στάση να φας κάτι και να ξεκουραστείς. Σκέψου πως αν έξω έχει 40 βαθμούς μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες +10 βαθμών Κελσίου, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Δέσε καλά τη γάτα και άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό ή πάρτην μαζί στην αγκαλιά σου αν επιτρέπεται στο μαγαζί που έχεις σταματήσει.