Αποφάσισες που θα πας διακοπές, βρήκες ξενοδοχείο (pet friendly εννοείται, έτσι;) και ετοιμάζεσαι να φύγεις σιγά σιγά. Είναι όμως το πρώτο σου ταξίδι μαζί του. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να αισθάνεται άνετα στο αυτοκίνητο και να είναι ασφαλές;

  • Για να δεις πώς θα αντιδράσει το κατοικίδιό σου, αν θα πάθει πανικό ή θα ζαλιστεί, μπορείς να κάνεις μια δοκιμαστική βόλτα με το αυτοκίνητο. Μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι έχει συνηθίσει ως τώρα. Αν δεις ότι υπάρχει πρόβλημα και ταλαιπωρείται, συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου. Θα σου συστήσει φάρμακα κατά της ναυτίας κτλ.
  • Φρόντισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να έχεις το σκύλο ή τη γάτα σου, στα ειδικά καλάθια μεταφοράς. Αν το κατοικίδιό σου είναι μεγαλόσωμο και δεν χωράει σ’ αυτά, πρέπει να φοράει ζώην ασφαλείας (θα βρεις σε pet stores). Αυτό πρέπει να το κάνεις για δύο λόγους: για να αποφύγεις να προκαλέσει κάποιο ατύχημα, όπως θα κινείται ελεύθερο το ζωάκι σου στο αυτοκίνητο, αλλά και επειδή σε περίπτωση ατυχήματος να μην το τραυματίσει στη μουσούδα ο  αερόσακος που θα ανοίξει. Στο βαλιτσάκι του λοιπόν, για τη δική του ασφάλεια.
  • Μην ξεχνάς να κάνεις συχνές στάσεις, για να βγαίνει έξω το κατοικίδιό σου, να κάνει την ανάγκη του και να τεντωθεί. Πρόσεχε πολύ όμως μην γλύψει υγρά που μπορεί να δει στο οδόστρωμα, γιατί ενδέχεται να είναι λάδια μηχανής, αντιψυκτικά κτλ.  Γι’ αυτό καλό θα ήταν να του φοράς το λουρί του, για να το ελέγχεις καλύτερα και φυσικά να έχεις νερό μαζί σου για να του δίνεις συχνά.
Μην ξεχάσεις το “διαβατήριό του”!

Φόρεσέ του το κολάρο με τα στοιχεία του και τα στοιχεία σου, σε περίπτωση που το αποχωριστείς. Χρήσιμα είναι και τα μικροτσίπ για σκύλους και γάτες, τα οποία εμφυτεύονται στο ζώο με υποδόρια ένεση. Ο κτηνίατρος που θα το τοποθετήσει, θα σου δώσει ένα Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης με τον αριθμό σήμανσης, τα χαρακτηριστικά του σκύλου και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, αντίγραφο του οποίου θα αποσταλεί στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

Για το ταξίδι με αεροπλάνο σου έχουμε πει παλαιότερα.