Εδώ στο iPop πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός ενός τόπου κρίνεται στη συμπεριφορά των κατοίκων του, αλλά και της κεντρικής αρχής απέναντι στα ζώα. Γι’ αυτό μας εντυπωσίασε και ο κάδος ανακύκλωσης – ταΐστρα που είχε εγκατασταθεί πιλοτικά στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα, το καλό παράδειγμα (που ευτυχώς είναι πρόθυμοι να μιμηθούν πολλοί) δίνει το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας που σε στενή συνεργασία με το Δήμο πήρε την πρωτοβουλία να εγκαταστήσει ταΐστρες για αδέσποτα ζώα σε πέντε σημεία της πόλης. Όπως είπε στο iPop η Πρόεδρος του Σωματείου Μαρία Τζουβάρα, άμεσα θα τοποθετηθούν άλλες 10 αυτοσχέδιες ταΐστρες, καθώς δύο από τις πρώτες κλάπηκαν και υπέστησαν φθορές.

«Στους μήνες εγκατάστασής τους, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Τα ζώα έχουν μάθει πού είναι, είναι πολύ ευκολότερος ο έλεγχος τους και ο εμβολιασμός τους, ενώ το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται μόνο κροκέτες αποκλείει την εμφάνιση μολύνσεων στα ζώα. Ακόμα και όσοι είχαν επιφυλάξεις θεωρώντας ότι τα ζώα θα συγκεντρώνονται γύρω από τις ταΐστρες και θα βρωμίζουν ή θα ενοχλούν, αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο». Στα επόμενα σχέδια του Σωματείου είναι να τοποθετήσει και ποτίστρες. Εκκρεμούν, ακόμα, κάποιες βελτιώσεις στην κατασκευή, καθώς οι ταΐστρες είναι αυτοσχέδιες. Οι επόμενες που ετοιμάζονται θα έχουν κλειδαριά ασφαλείας, στέγαστρο για τη βροχή και ειδική βάση για να αποφευχθούν οι κλοπές.

Η σχεδόν αυτονόητη, αλλά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα οργανωμένη τοποθέτηση ταϊστρών ήταν ιδέα της κ. Τζουβάρα, η οποία επισκεπτόμενη την Κίμωλο είδε κάτι αντίστοιχο, αν και ο Δήμος δεν ήταν ενήμερος αφού ήταν κίνηση ιδιώτη. Στη συνέχεια εισηγήθηκε στο Δήμο την εγκατάσταση των ταϊστρών και μετά από τις αναμενόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η ιδέα υλοποιήθηκε!  Όσο για το gadget της Τουρκίας, «ναι, φυσικά θα θέλαμε να το δούμε κι εδώ!».

Πάντως, προς το παρόν η Άρτα έχει γίνει πρότυπο για πολλές ελληνικές πόλεις, καθώς η κ. Τζουβάρα έχει δεχτεί πολλά τηλέφωνα από φιλοζωικούς συλλόγους για να επεκταθεί η δράση στα Γρεβενά, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε εταιρεία με σκυλοτροφές από την Αθήνα, η οποία απέστειλε 800 κιλά σκυλοτροφής με δική της πρωτοβουλία. Σημαντική είναι και η συμβολή της αγγλικής οργάνωσης Strays of Greece, η οποία κάθε δίμηνο συνεισφέρει 1 τόνο τροφών. Να σημειωθεί ότι το κόστος των τροφών επωμίζεται εξ΄ολοκλήρου το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας.