Σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο. Ένα δώρο της φύσης, με πολλές ευεργετικές χρήσεις.  Λένε, ότι πήρε το όνομά του, επειδή γιάτρευε τις πληγές από τα σπαθιά! Μύθος λέτε; Ίσως! ‘Ομως είναι γνωστό από την αρχαιότητα και το σίγουρο είναι πως όσοι το “ανακάλυψαν”, δεν το αποχωρίζονται ποτέ! 

Πρόσεξε τώρα! Από την αρχαιότητα ακόμα (βλ. Διοσκουρίδης), το φυτό αυτό, ήταν γνωστό για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες! Όμως είναι πολλές οι ιδιότητες του, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

Μερικές ακόμα, χρήσεις του σπαθόλαδου:

  • σκοτώνει μικρόβια & μύκητες
  • Βοηθάει στις ρευματοαρθρίτιδες & τα μυοσκελετικά προβλήματα
  • Επουλώνει τους μώλωπες
  • Βοηθάει στις κακώσεις
  • Κλείνει και απολυμαίνει ανοιχτές πληγές
  • Μειώνει τον κνησμό από τσιμπήματα & ερεθισμούς
  • Βοηθάει στις παθήσεις του στομάχου & εντέρου
  • Μειώνει τις ραγάδες, καθώς είναι αναπλαστικό
Σημείωση!
Κάνει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα απορροφάται εύκολα από το δέρμα οπότε δεν σε αφήνει σαν λαδωμένο ποντικό!
“Για κατάποση 1 κ.γ./μέρα και δεν αρρωσταίνεις ποτέ”, έγραψε στο μήνυμα που μου έστειλε η φίλη Εύη Κάππα στο twitter! Είχε αναρτήσει, βλέπετε στο instagram, την φωτογραφία που μου έκανε εντύπωση! 

 

spatholado_Kappa

 

Πως θα κάνεις το δικό σου σπαθόλαδο:

φυτο

Το φυτό ανθίζει στις αρχές Μαΐου και για έναν μήνα, σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Είναι ένα όμορφο θαμνάκι, με χρυσοκίτρινο λουλούδι, που φτάνει σε ύψος τα 50 εκ. Οι στήμονες του, είναι αυτοί που περιέχουν τα αιθέρια έλαια, οπότε φρόντισε όταν το κόψεις να μην τους καταστρέψεις και να μην χρωματίσεις τα δάκτυλά σου.

Μάζεψες λοιπόν, τα άνθη, ΧΩΡΙΣ να ξεριζώσεις το φυτό! Πάμε στο βήμα 2.

Άναψε το φούρνο στους 100ο και βάλε μέσα να αποστειρωθούν τα βάζα που θα χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή του λαδιού. Άφησέ τα στο φούρνο για 15′.

Γέμισε το κάθε βάζο με τα άνθη και στη συνέχεια πρόσθεσε ελαιόλαδο. Είναι σημαντικό, να χρησιμοποιήσεις ότι καλύτερο έχεις από ελαιόλαδο, για να πάρεις εξαιρετικής ποιότητας σπαθόλαδο.

Κλείσε τα βάζα και βάλτα σε ευάερο σημείο να τα χτυπάει ο ήλιος. Εκεί θα τα αφήσεις 30-40 μέρες.

Από τη δεύτερη τρίτη μέρα όμως, θα δεις ότι το χρώμα του λαδιού αρχίζει να γίνεται κόκκινο. Ήδη οι στήμονες άρχισαν να κάνουν δουλειά και να ελευθερώνουν αιθέρια έλαια… Κάθε δεύτερη μέρα κούνα τα βάζα! Είναι σημαντικό να ανακινούνται τα δοχεία. Όταν περάσουν οι ημέρες, άνοιξε, σούρωσε το λάδι, βάλτο το σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια και φρόντισε να λαμβάνεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι κάθε φορά, με δοσομετρητή. Προστάτευσε το σπαθόλαδό σου, από το να αναπτύξει μικροοργανισμούς.

Μπορείς να το διατηρήσεις για ένα χρόνο, με όλες του τις ιδιότητες σε full απόδοση.