Τα παιδιά, ειδικά αυτά που είναι πολύ ζωηρά πρέπει για να είναι ασφαλείς να ζουν σε ένα καλά οχυρωμένο παιδικό δωμάτιο . Όχι, δε σου λέμε να τα κρατάς δεμένα ή να έχεις καλά κλειδωμένα τα πάντα για να μην τα πειράζουν. Σου προτείνουμε όμως να είσαι λίγο πιο προσεκτική και να πάρεις κάποια μέτρα προαιρετικά γιατί… παιδιά είναι και δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου.

Βέβαια, αξίζει αρχικά να σου τονίσουμε πως το κάθε παιδικό δωμάτιο στήνεται αναλόγως με την ηλικία αλλά ακόμα και τον χαρακτήρα του παιδιού. Καθώς, η κάθε ηλικία, όπως, και ο κάθε χαρακτήρας έχουν αντίστοιχα τις δικές τους ανάγκες. Εμείς θα θέλαμε πιο πολύ να εστιάσουμε στα μικρής ηλικίας παιδιά που έχουν πιο πολλές ανάγκες, περνούν αρκετές ώρες στο σπίτι και τις περισσότερες φορές είναι πιο ζωηρά.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχεις σ ένα παιδικό δωμάτιο;

  1. Βασικό είναι να μην έχει μέσα σκαλιά, ειδικά μαρμάρινα ή πολλές γωνιές. Τα παιδιά τα βλέπουν σαν παιχνίδι και ακόμα και μία μικρή απροσεξία μπορεί να τους στοιχήσει ένα καλό σκίσιμο στο κεφάλι. Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να αποτελεί μια ενιαία επιφάνεια χωρίς πολλά περίτεχνα κόλπα και διακοσμητικά.
  2. Χρειάζεσαι πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Επειδή τα παιδιά στην προσπάθεια τους να παίξουν μπορούν να βγάλουν όλο το δωμάτιο οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι είναι αναγκαίοι για να κρύψεις γρήγορα τα πεταμένα παιχνίδια, τουβλάκια, κούκλους κτλ αλλά και για να καμουφλάρεις τις ζημιές τους.
  3. Πρόσεξε τι θα βάλεις στους τοίχους. Ακόμα και τα μικρά κάδρα μπορεί να γίνουν φονικά όπλα για τα μικρά σου διαβολάκια ειδικά αν είναι ατίθασα. Πρόσεξε οι βιβλιοθήκες να μην είναι πολύ ψηλές γιατί μπορούν να σκαρφαλώσουν και να πηδήξουν!Αλλά κοίτα να είναι πολύ σταθερές για να μην πέφτουν εύκολα.
  4. Το κρεβάτι πρέπει να απέχει από την κουρτίνα. Τα παιδιά στην προσπάθεια τους να κάνουν τον Ταρζάν σκαρφαλώνουν στο κρεβάτι και μετά στις κουρτίνες. Αποτέλεσμα; Τις ξεριζώνουν μαζί με τα κουρτινόξυλα! Όποτε διάλεξε ελαφριά κουρτινόξυλα για να μην τα τραυματίσουν αν πέσουν και τοποθέτησε το κρεβάτι όσο πιο μακριά μπορείς από την κουρτίνα!
  5. Κάλυψε τις πρίζες και τα καλώδια για να μην πάθουν καμία ηλεκτροπληξία. Τα παιδιά δεν αργούν να βάλουν το χέρι στην πρίζα και να μετατρέψουν το χώρο τους από παιδικό δωμάτιο σε καμένο και κατεστραμμένο πρώην σπίτι. Στο εμπόριο θα βρεις αρκετά διαφορετικά καλύμματα σε διάφορα χρώματα και σχέδια!
  6. Τα φωτιστικά και γενικότερα οι λάμπες τους αρέσουν πολύ γι αυτό απέφυγε να έχεις χαμηλά φωτιστικά ή δαπέδου στο δωμάτιο. Τα ψηλά φωτιστικά δεν μπορούν να τα φτάσουν ακόμα οπότε σώθηκες.
Συμβουλή!

Δεν είναι κακό να κατασκοπεύεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μικρό σου μπόμπιρα είτε μέσω της ενδοεπικοινωνίας είτε κάνοντας συχνές εφόδους στο δωμάτιό του.