Κυκλοφορείς έστω στο δρόμο της γειτονιάς σου; Αν ναι, σίγουρα –δυστυχώς- θα έχεις πετύχει κάποιο αδέσποτο σκύλο. Ξέρεις πως μπορείς να βοηθήσεις ένα αδέσποτο σκύλο; Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να κάνουν κάτι αλλά η υιοθεσία για διάφορους ΣΟΒΑΡΟΥΣ παράγοντες δεν υπάρχει σαν επιλογή… δες τι μπορείς να κάνεις!

Όλοι λέμε «θα κάνει κάτι η φιλοζωική» και το αφήνουμε εκεί. Τι είναι όμως η φιλοζωική; Πως θα έρθει να βοηθήσει το αδέσποτο; Στην Ελλάδα, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιος κρατικός μηχανισμός που να ασχολείται με την περισυλλογή και την περίθαλψη αδέσποτων! Το κοντινότερο σε αυτό είναι το διαδημοτικό πρόγραμμα του ΔΙΚΕΠΑΖ που περιλαμβάνει συγκεκριμένους δήμους του νομού αττικής. Ασχολείται με την περισυλλογή και στείρωση αδέσποτων σκυλιών και την νοσηλεία για πολύ απλά περιστατικά. Στην συνέχεια τα ζώα μένουν για λίγο στην στέγη και επανατοποθετούνται αν δεν υιοθετηθούν. Δεν καλύπτει δύσκολα ορθοπεδικά χειρουργεία. Ζώα που έχουν ανάγκη από τέτοια χειρουργεία είτε επανατοποθετούνται χωρίς να γίνει το χειρουργείο είτε μένουν εκεί και περιμένουν να πεθάνουν ή να τα αναλάβει κάποιος ιδιώτης. Οπότε, όλοι η βασική δουλειά γίνεται από διάφορες ΜΚΟ ή από ευαισθητοποιημένους ιδιώτες!

Στην περίπτωση που βρεις ένα χτυπημένο ή άρρωστο αδέσποτο σκυλάκι προσπάθησε να πάρεις τηλέφωνο στο 1595 στον Δήμο Αθηναίων, αλλά να είσαι προετοιμασμένος πως θα χρειαστεί να κάνεις μόνος σου όλες τις ενέργειες!

Αν πραγματικά είσαι διατεθειμένος να βοηθήσεις πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, να βρεις τον κοντινότερο κτηνίατρο και να επικοινωνήσεις μαζί του. Πιθανότατα θα χρειαστεί να μεταφέρεις το άτυχο ζώο μόνος σου στο κτηνιατρείο. Εκεί ο κτηνίατρος θα παρέχει στο ζωάκι τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά θα ελέγξει αν υπάρχει κάποιο μικροτσιπ με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του σκύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκύλος είναι ένα παρατημένο ζώο, και όχι ένα χαμένο ζώο. Τις πρώτες μέρες το σκυλάκι –ειδικά στην περίπτωση που έχει χρειαστεί κάποια μικροεπέμβαση- θα πρέπει να μείνει κάπου με ασφάλεια, δηλαδή το σπίτι σου! Στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο ζητάμε καθοδήγηση!

Τώρα ήρθε η ώρα να απευθυνθείς στις φιλοζωικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ίσως απλά δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι. Αλλά ίσως θα μπορούν να βοηθήσουν με την φιλοξενία του ή με την προώθησή του για να βρει σπίτι. Ίσως απλά το ζωάκι μπορεί να επιστρέψει στον χώρο του.

Επόμενο βήμα: Αγγελίες! Ευτυχώς ζούμε σε μία περίοδο όπου το διαδίκτυο μας φέρνει κοντά με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν! Φτιάξε, λοιπόν, μία αγγελία με φωτογραφίες του άτυχου σκύλου, γράψε τα στοιχεία του και προώθησε την! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει στην ευτυχή αποκατάσταση του προστατευόμενού μας. Προσοχή. Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι ο ενδιαφερόμενος που θα υιοθετήσει το ζώο είναι πραγματικά κατάλληλος.

Τέλος, αν ακόμα και με την αγγελία δεν μπορέσεις να βρεις κάποιον άνθρωπο να υιοθετήσει το τετράποδο νέο φίλο σου κι ακόμα η επιλογή να μπει στο σπίτι σου δεν υπάρχει, βγάλε μπολάκι με νερό και φαγητό έξω από το σπίτι σου, βάλε στο σκυλάκι ένα λουράκι με τα στοιχεία σου και συνεννοήσου με τους γείτονες να το φροντίζεται όλοι μαζί!