Αδιαμφισβήτητα το χαμόγελο μπορεί να μαγνητίσει τα βλέμματα, να κάνει κάποιον να φανεί ακόμα πιο γοητευτικός από ότι είναι και φυσικά να ανεβάσει την ψυχολογία, τόσο εκείνου που χαμογελάει όσο και των άλλων που τον βλέπουν! Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι απευθύνονται στους ειδικούς για να κάνουν λεύκανση και να έχουν ακόμα πιο αστραφτερό χαμόγελο! Πριν κάτσεις και εσύ στην καρέκλα του οδοντιάτρου, είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις ποιοι είναι οι μύθοι και αλήθειες γύρω από τη λεύκανση; Το ipop ζήτησε από την Αλεξάνδρα Παπανικολάου, Οδοντίατρος (αισθητικής οδοντιατρικής) να μας λύσει όλες τις απορίες!

 1. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η λεύκανση είναι επιβλαβής για τα δόντια. Αυτό είναι ένας μύθος ή αλήθεια;
 2. Αν η λεύκανση γίνει από κάποιον ειδικό δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τα δόντια. Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θ’ αξιολογήσει αν μπορεί ή όχι να πραγματοποιηθεί η λεύκανση. Η λεύκανση, είναι η πλέον ασφαλής και η λιγότερο επεμβατική από τις αισθητικές οδοντιατρικές διαδικασίες. Πρακτικά, με τη λεύκανση επέρχονται αλλαγές στην επιφάνεια της αδαμαντίνης (ορατές σε μικροσκοπικό επίπεδο) οι οποίες όμως επανέρχονται πλήρως μετά την πάροδο 3 μηνών! Άρα είναι μύθος!
 3. Μπορώ να κάνω λεύκανση, και να έχω μεγάλα αποτελέσματα με μία μόνο συνεδρία;
 4. Μια συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο ( χημικά η φωτο –ενεργοποιούμενη) συνήθως δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς ανοίγει περίπου ένα τόνο τα δόντια. Οι διαφορές εδώ υπόκεινται στο τι αντιλαμβάνεται ο ασθενής ως «ενα τόνο» και τι θεωρεί ο οδοντίατρος. Για ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται επιμήκυνση της θεραπείας είτε με 2-3 συνεδρίες στο ιατρείο είτε με θεραπεία με νάρθηκες (μασελάκια) στο σπίτι.
 5. Με ποιους τρόπους μπορώ να κάνω λεύκανση; 
 6. Οι βασικοί τρόποι λεύκανσης είναι δύο. Η λεύκανση στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι αλλά και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο ίδιος λευκαντικός παράγοντας αλλα σε διαφορετική περιεκτικότητα και ενεργοποιείται με διαφορετικό τρόπο. Η λεύκανση στο ιατρείο μπορεί να γίνει είτε με χημικη ενεργοποίηση είτε με τη βοήθεια κάποιας πηγης φωτός όπως πχ το Laser. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με την τοποθέτηση του υλικού σε μαλακούς και λεπτούς ναρθηκες απο σιλικόνη (μασελάκια) που τοποθετούνται στο στόμα κατα τη διάρκεια της νύχτας είτε κατα τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη συγκέντρωση του υλικού.
 7. Τελικά η λεύκανση πονάει; 
 8. 1 στους 3 ασθενείς πονάει στη λεύκανση αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει . Ο πόνος ειναι στιγμιαίος και συνήθως χαρακτηρίζεται ως ενόχληση στον αέρα ή στο κρύο νερό ή σαν τυχαίες «σουβλιές» . Μπορεί βέβαια να είναι και έντονος και σ αυτή την περίπτωση υπάρχουν πρωτόκολλα απευαισθητοποιησης για να το καταπολεμήσουμε. Οι «σουβλιές» υπάρχουν κατα κύριο λόγο μετά τη λεύκανση στο ιατρείο και για 24 ωρες μετα. Γενικά, ο πόνος στη λευκανση παρέρχεται μεσα σε 48 ώρες απ το τέλος της λεύκανσης μ όποιο τρόπο και αν πραγματοποιηθεί.
 9. Μετά τη λεύκανση θα έχω για πάντα λευκά δόντια ή θα επιστρέψουν στην κλασική απόχρωση τους; 
 10. Το χρώμα δεν επανέρχεται ποτέ στην αρχική κατάσταση αλλά χρειάζεται συντήρηση γιατι ανάλογα με το διατροφολόγιο μας και τις συνήθειες μας «πεφτει ο τόνος» του αρχικού αποτελέσματος. Η συντήρηση είναι συνήθως μια φορά το χρόνο και μπορεί μόνος του ο ασθενής να φορέσει 3-4 μέρες τα μασελάκια για να επανέλθει το χρώμα.
 11. Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά τη λεύκανση;
 12. Πριν τη λεύκανση πρέπει να έχει προηγηθεί ένας καλός καθαρισμός και τα ούλα του ασθενή να είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή να μη ματώνουν – να μην υπάρχει δηλαδή ουλίτιδα ή ενεργή περιοδοντίτιδα). Μετά από 3-4 μέρες απ το τέλος της λεύκανσης επανέρχεται ο ασθενής κανονικά στο διατροφολόγιο του και τις συνήθειές του.

  Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης αποφεύγουμε το τσιγάρο, το κόκκινο κρασί, τη σοκολάτα , τον καφέ (αυτοί είναι οι βασικοί 4 εχθροί της λεύκανσης )και δευτερευόντως το τσάι, το ξύδι μπαλσάμικο, τα παντζάρια, μερικά στοματικά διαλύματα, αναψυκτικά , τα βατόμουρα και οτιδήποτε είναι υδαρές με έντονη χρωστική.

 13. Η λεύκανση είναι ακριβό σπορ; 
 14. Η τιμή της λεύκανσης κυμαίνεται στα 200-400 ευρώ ανάλογα με την έκταση και το είδος της λεύκανσης.
Παπανικολάου Αλεξάνδρα
Smile Esthetics