Βρήκες το τέλειο ζευγάρι γυαλιών, αυτό που ήθελες και σου ταιριάζει και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή, καθώς είναι πιστή απομίμηση μεγάλου οίκου. Προσοχή! Μην τα αγοράσεις. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική η τιμή τους, καθώς λογικά τα βρήκες περίπου στο 1/10 του κόστους των γνήσιων γυαλιών, αλλά τα μάτια σου θα υποφέρουν, αν τα φορέσεις. Και δεν το θέλεις αυτό.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξεις με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράς απαραίτητα τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως μεταξύ 11.00 π.μ.- 4.00 μ.μ., που ο ήλιος καίει!

Το ΚΕΠΚΑ σε συμβουλεύει τι να προσέξεις πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:

  1. Να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  2. Την ποιότητα των φακών, ώστε να σου εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις. Το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητά τους.
  3. Τα γυαλιά που επιλέγεις για τα μικρά παιδιά να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών από το σπάσιμο του φακού.
  4. Το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.
  5. Να λάβεις τις απαραίτητες εγγυήσεις από τους οπτικούς για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσεις.
  6. Απόφευγε την αγορά γυαλιών από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής σου. Όπως είπαμε στην αρχή, μην παρασύρεσαι από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για την ποιότητα κατασκευής τους.