Υποθέτουμε ότι ανήκεις κι εσύ σ’ αυτό το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που δύσκολα αντιστέκεται στο παγωτό. Ξέρεις όμως τι να προσέξεις, όταν το αγοράζεις για να μην σου βγει ξινό το παγωτό -κυριολεκτικά και μεταφορικά; Γιατί σκοπός είναι να το απολαύσεις, όχι να πάθεις τίποτα! Μην αγχώνεσαι! Θα σου πούμε εμείς ή πιο συγκεκριμένα θα σου μεταφέρουμε τις συμβουλές του ΚΕΠΚΑ για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο και σε… στείλουν αδιάβαστο!

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις τυποποιημένα παγωτά (συσκευασμένα, που βρίσκεις σε supermaket, περίπτερα κτλ):

  1. Να φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες, που δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν  περιέχουν άλλα προϊόντα εκτός από παγωτά. Πρέπει τέλος, να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία κάτω από -18οC.
  2. Να έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα και το σχήμα που δείχνει η σχετική αφίσα του παγωτού. Το χαρτί της συσκευασίας να μην έχει κάποιο πρόβλημα (είναι υγρό, σχισμένο κτλ). Αν είναι σε κύπελλο, να μην παρουσιάζει υπερχύλιση στο καπάκι.
  3. Να μην εμφανίζει ίζημα, θρυμματίζεται σε κομματάκια ή περιέχει μικροκρυστάλλους. Αυτά δείχνουν ότι κάποια στιγμή αποψύχθηκε και επανακαταψύχθηκε και είναι επικίνδυνο για την υγεία σου.
  4. Μην καταναλώνεις το παγωτό, αν έχει γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή και έχει δυσάρεστη οσμή.
Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις χύμα παγωτά (από ζαχαροπλαστεία):
  1. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις το εργαστήριο που το παρασκευάζει. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται σε επαφή με παγωτό, πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά. 
  2. Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες, σε απόσταση ενός μέτρου, από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια. Επίσης, δεν πρέπει να τις ”χτυπάει” ο ήλιος. 
  3. Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε πρέπει να αλλάζεται κάθε μία ώρα, για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία των καταναλωτών. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα, απαίτησε να πλυθεί το ειδικό κουτάλι, παρουσία σου, για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος.
  4.  Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.
Προσοχή: 

•Έχε στο νου σου ότι ένα κανονικό παγωτό σού προσθέτει περίπου 300 θερμίδες. Παν μέτρον άριστον!

•Μη σε ξεγελάνε τα “light” παγωτά, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη. Σου δίνουν μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.