Αντιπαράθεση έφερε στη Βουλή η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Τα αίματα άναψαν μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια.

Ο Δ.Βίτσας ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο επισήμανε πως  παραφράστηκαν οι δηλώσεις του σχετικά με τους στρατιωτικούς και σημείωσε πως ο χαρακτηρισμός του «περί ισχυρού τουρκικού επιχειρήματος, σε ό,τι αφορά την έκδοσή τους, συνδέεται με την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας».

Ενώ ο Ν. Δένδιας κάλεσε τον κ. Βίτσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε και επισήμανε πως «αν χαρακτήρισε ισχυρό το τουρκικό επιχείρημα για την έκδοσή τους, τότε έχει διενεργήσει ατόπημα».

«Η απάντησή μου σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους οκτώ Τούρκους συλληφθέντες, ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό και δημόσιο Δίκαιο» πρόσθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε «είναι το ζήτημα της απέλασης και άλλο της έκδοσης».

«Το τουρκικό επιχείρημα έκδοσής τους είναι αρκετά ισχυρό και πολύ ισχυρό, ως προς το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και επιχειρήθηκε η κατάλυση του κράτους. Αυτό θα εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «η διαδικασία ασύλου κρίνεται από την επιτροπή και μέχρι τρίτο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ό,τι αφορά το αίτημα έκδοσης κρίνεται από δύο δικαστικά συμβούλια και μόνο αν υπάρχει καταφατική απάντηση από αυτά, μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ασκήσει διακριτική παρέμβαση».

«Το αίτημα έκδοσης κρίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο που έχουν κυρώσει Ελλάδα και Τουρκία. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ισχυρό και πολύ ισχυρό το τουρκικό αίτημα για έκδοση, όταν υπάρχουν δύο δικαστικά συμβούλια για να αποφανθούν» δήλωσε.

Το λόγο πήρε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, η οποία επισήμανε «κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Είναι σε εξέλιξη η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να μην κάνουμε παρερμηνείες».

photo: Menelaos Myrillas / SOOC