Την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ζητά μέσω εγκυκλίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο εστιάζει στην αυξημένη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής λέγοντας θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, καθώς «θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση ευαλλοίωτων τροφίμων όπως κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές), οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια), μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, όστρακα, καβούρια) και λοιπά σαρακοστιανά».

Μέσω σχετική εγκυκλίου την οποία απέστειλε στις περιφέρειες όλης της χώρας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης υπογραμμίζει:

Επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη τόσο με τις υγειονομικές διατάξεις όσο και τις διατάξεις για την λειτουργία του ανταγωνισμού

Η εγκύκλιος υπογραμμίζει, πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια ελέγχων σε σημεία, όπως λαϊκές αγορές, κεντρικές και τοπικές αγορές τροφίμων, λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και σε επίκαιρα σημεία των εθνικών, επαρχιακών και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λ.π.

Και τονίζει:

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην σωστή και πλήρη επισήμανση των τροφίμων -ποτών καθώς και στην ύπαρξη πινακίδων με τις απαιτούμενες ενδείξεις, κυρίως δε τον χρόνο ελάχιστης διατηρησιμότητας αυτών».

Επίσης εξηγεί, πως «θα πρέπει να ελέγχεται εάν η διακίνηση και εμπορία των τροφίμων -ποτών διενεργείται σύμφωνα με την έκδοση και κατοχή των νομίμων παραστατικών».

Τέλος, σημειώνεται, πως σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση με αριθ. 17730/2017- (ΦΕΚ 453/Β/2017) οι επιχειρήσεις -δικαιούχοι πληρωμής οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμής υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016 (Α΄240).

photo:EUROKINISSI