Στην αντεπίθεση κατά όσων φοροδιαφεύγουν περνά το ΥΠΟΙΚ το οποίο ετοιμάζεται να εκδώσει πρόστιμα σ΄όσους δεν δίνουν αποδείξεις. Η πάταξη της φοροδιαφυγής ενισχύεται με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο το οποίο αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα.

Να σημειώσουμε, πως οι διατάξεις σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής  προέβλεπαν την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε φορά που δεν εκδίδεται απόδειξη από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 500 ευρώ για κάθε μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας είχε ΕΠΕ με τζίρο που ξεπερνά τα από 1,5 εκ ευρώ ή ΑΕ. Βέβαια, τα εν λόγω ποσό σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπροσαρμοστούν στα 100 -150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 – 300 ευρώ για υπόλοιπες εταιρίες.

Βέβαια, το νέο καθεστώς το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή θα αντικαταστήσει την σχεδόν πλήρη ασυλία που υπάρχει αυτή τη στιγμή και προσφέρονταν από το νέο ποινολόγιο της εφορίας που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από τις 17 Οκτωβρίου του 2015.