Μια ειδική εφαρμογή έχει πλέον στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών. Μέσω αυτής το Υπουργείο μ΄ένα μόνο κλικ μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να έχει την πλήρη εικόνα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών. Παράλληλα, μπορεί να κάνει διασταυρώσεις εισοδημάτων αλλά και καταθέσεων. 

Να σημειωθεί, πως στόχος του Υπουργείου μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι να μπορέσει επίσης, να συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα με όσα δεν έχουν δηλωθεί και να πιάσει τους παραβάτες.

Βέβαια, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία φέρεται να απαιτούνταν ακόμη και μήνες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να καθυστερεί η ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων.

Οι εκτιμήσεις από το ΥΠΟΙΚ:

Κύκλοι του Υπουργείου εκτιμούν πως «με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να επικεντρωθούν στους 1.2070.047 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στην ενιαία λίστα που έχει συσταθεί από όλες τις λίστες φοροδιαφυγής».

Τι περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ;

Όπως εξηγεί το αρμόδιο Υπουργείο περιλαμβάνει:

  • «Το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012
  • Τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο
  •  Τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη
  • Τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο ΕΣΥ».
photo:EUROKINISSI