Τις σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων στα νησιά, που πλήττονται από το προσφυγικό,  αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Την πρόταση, που αναφέρεται σε εξάμηνη αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό, να σημειωθεί πως κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ηλ. Καματερός «τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές πρέπει να ελαφρυνθούν φορολογικά όπως συμβαίνει με τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές» και πρόσθεσε:

Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτά τα νησιά, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα που δεν πήγε καλά η σεζόν, που ήταν πολύ μειωμένος ο τζίρος, μέχρι και 50%, μέχρι και 60% σε κάποιες επιχειρήσεις, για να πάρουν μια ανάσα μέσα στον χειμώνα

Από την πλευρά του ο Τρύφων Αλεξιάδης χαρακτήρισε ως «πολύ σοβαρή» και παράλληλα ως «πολύ καλή» την πρόταση και συμπλήρωσε πως θα εξετασθεί.

Ενώ επισήμανε πως παράλληλα «εξετάζονται και άλλα μέτρα για τη φορολογική ανακούφιση των συγκεκριμένων νησιών» και απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών αναφέροντας:

Βεβαίως, και μελετούμε με κάθε δυνατότητα για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και απάντησης οικονομικής, από την πλευρά της πολιτείας, στο τρομερό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εκεί

Για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ:

Ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την αυξημένη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και κατηγόρησε τα ΜΜΕ πως δεν εστίασαν στο γεγονός λέγοντας:

Δεν ακούστηκε πολύ στις ειδήσεις, διότι δεν ταιριάζει στην καταστροφολογία και σε όλη την προπαγάνδα και σε όλο αυτό που προσπαθούσαν να στήσουν όλο αυτό το διάστημα ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις

Κλείνοντας τις δηλώσεις του έστρεψε τα πυρά του κατά των επικριτών της Κυβέρνησης αναφέροντας «τους πειράζει να φαίνεται ότι σε κάποια νησιά αυξήσαμε το ΦΠΑ 150%, 170%, νούμερα τα οποία άλλη φορά δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καν».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC