Τι κι αν οι Θεσμοί αναχωρούν απ’ την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους πολλαπλά ανοιχτά ζητήματα και «αγκάθια», το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να ανησυχεί, τονίζοντας πως δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. «Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει».

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα αδιεξόδου που υπάρχει, τονίζει πως υπήρξε πρόοδος σε βασικά ζητήματα κατά τις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να κλείσει απ’ τα τεχνικά κλιμάκια το δημοσιονομικό του 2018 και η ενέργεια.

Έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές -απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες

Τέλος, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος».

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο Δ. Μάρδας επιβεβαίωσε την θέση της Κυβέρνησης ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup. «Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε διαφωνίες, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και πως είναι ρεαλιστική η ολοκλήρωσή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου».

Photo: EUROKINISSI