Επί της αρχής υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων να λένε «ναι» συνολικά στο νομοσχέδιο. Η απλή αναλογική συγκέντρωση 179 ψήφους και συνεπώς θα τεθεί σε ισχύ απ’ τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ναι επί της αρχής ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Παρών δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε απ’ την ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί των άρθρων:

  • 1ο άρθρο (ψήφος στα 17): 180 «ναι», 81 «όχι» και 20 «παρών»
  • 2ο άρθρο (απλή αναλογική): 179 «ναι», 83 «όχι» και 19 «παρών»
  • 3ο άρθρο (διατήρηση του ορίου 3%): 163 «ναι», 101 «όχι» και 17 «παρών»
  • 4ο άρθρο (καταργούμενες διατάξεις): 179 «ναι», 86 «όχι» και 16 «παρών»
  • 5ο άρθρο (έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων): 179 «ναι» 86 «όχι» και 16 παρών»

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα;

Στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ισχύσει απ’ τις μεθεπόμενες εκλογές, εάν φυσικά το κόμμα που θα είναι τότε Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τσίπρας: Πάγια θέση μας η απλή αναλογική- Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση

Υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. «Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση, η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απλή αναλογική «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας», και τόνισε πως «ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος».

Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά ρήξη με το παρελθόν

Για την ψήφο στα 17, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Κυβέρνηση μ’ αυτό τον τρόπο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την άποψη που εξέφρασε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ, ο Πρωθυπουργός είπε: «Πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

Για τις κατηγορίες για σύμπλευση με την Χρυσή Αυγή απ’ τον Κ. Μητσοτάκη

 Δημιουργήσατε το κλίμα ότι δήθεν η αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στο χώρο της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, πέσατε σε ένα ατόπημα, το οποίο δεν είχατε την ευθιξία να διορθώσετε. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους, ούτε είχε για να συνεννοούνται με τη Χρυσή Αυγή, για να κρατηθούν στην εξουσία. Εμείς όταν φέραμε ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ποτέ δεν συνομιλήσαμε και απευθυνθήκαμε στη ΧΑ. Απευθύνθηκα σε εκείνες τις δυνάμεις που υπεραμύνονταν για την αλλαγή, ήξερα τις διαφορές, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε. Δεν θα αναφερθώ στις αποστασίες που -εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε- ξέρει η ΝΔ

Photo: Alexandros Michailidis/ SOOC