Υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο Φώτης Κουβέλης σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για «κατάργηση του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού. Πιστεύω πως η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική πολιτική».

Για την απλή αναλογική τόνισε πως «πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την Κυβέρνηση. Η απλή αναλογική αποτελεί βαθιά τομή στο πολιτικό μας σύστημα, αναδεικνύει την ισοτιμία, την ισοδυναμία της ψήφου και καταγράφει τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και κυρίως διαμορφώνει δυναμική για πολιτικές συνθέσεις και για συνεργασίες».

Ο κ. Κουβέλης είπε πως με τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκε και η συνταγματική αναθεώρηση «που αναμφισβήτητα πρέπει να οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα τονώνουν τη λαϊκή κυριαρχία, θα διευρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών με τα λαϊκά δημοψηφίσματα στην ασκούμενη πολιτική και θα δημιουργούν στοιχεία κοινωνικού ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής».

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατότητα και ευκαιρία για βαθιές, ριζικές δημοκρατικές τομές στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και είναι αποφασιστικό μέγεθος και για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική και γενικότερη κρίση, και γι’ αυτό πρέπει να προωθηθεί συγκεκριμένα, συντεταγμένα και πάντοτε με στόχευση την προοδευτική αναθεώρηση

Για το εάν πρέπει να γίνει μείωση του 3% για είσοδο στη Βουλή,  ο κ. Κουβέλης σχολίασε πως «κίσιμο δεν είναι αυτό αυτήν την ώρα, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρξουν και ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν να μειωθεί το όριο εισόδου, από το 3% σε ένα μικρότερο ποσοστό. Το κύριο στοιχείο, όμως, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού».

Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ’ το λαό;

Το κρίσιμο για μένα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποκτήσει κάποιες ρυθμιστικές αρμοδιότητες, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αποτελούν μεταβίβαση εξουσιών από τον χώρο της κυβέρνησης και ειδικότερα από τον χώρο της Βουλής προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σκοπιά αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται και βεβαίως, μία ενδεχόμενη ρύθμιση για την απόδοση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει, ταυτόχρονα, να σημάνει και την αναγκαία αναβάθμιση του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων

Photo: ©INTIMEnews / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ