Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου ταμείου στήριξης σε περιόδους κρίσεων τάχθηκε το Ecofin. Να σημειωθεί, πως παράλληλα είπε το μεγάλο «ναι» στην επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία – Πορτογαλία.

Θυμίζουμε,  πως την Πέμπτη η Προεδρία της Σλοβακίας αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέο ταμείο και εξήγησε πως δεν αφορά ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» αλλά τη «δημοσιονομική δυνατότητα της Ευρωζώνης».

Το συγκεκριμένο μάλιστα ταμείο αναμένεται, πως θα προστατεύει τους ανέργους. Ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύει και τις επενδύσεις σε χώρες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κάποιο μεγάλο «σοκ» στην οικονομία τους.

Στόχος του θα είναι η εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν κοινή με το Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών και προεδρεύοντα του συμβουλίου, Πίτερ Καζιμίρ, ανέφερε:

Κάποιοι υπουργοί θέλανε αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα να αποτελεί κοινή ασφάλιση των επιδομάτων ανεργίας, κάποιοι άλλοι να αποτελεί πρόγραμμα εγγυήσεων για παραγωγικές επενδύσεις και κάποιοι θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί καν

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε κλείνοντας τις δηλώσεις τους πως «η εν λόγω δυνατότητα στήριξης θα αφορά χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες».

photo:EPA/FILIP SINGER