Θετικά φέρεται να βλέπει τη δημιουργία ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα είναι σε θέση να απορροφά «κόκκινα δάνεια» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου του την Πέμπτη ο πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι «ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πως «η δημιουργία αλλά και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού» ενώ σημείωσε ότι:

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα

Όπως εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι «εκτός από τη συνδρομή του Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Ήδη, άλλωστε έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες, όμως,  δεν είναι επαρκείς».

Για τις προοπτικές οικονομίας της Ευρωζώνης:

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί να ανάπτυξη. Και τούτο διότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης» και ξεκαθάρισε:

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από “ετοιμότητα” “βούληση” αλλά και “ικανότητα” να δράσει

Για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις συνέπειες του:

Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από τα γεγονότα στην Τουρκία ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι αυξάνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας το κλίμα εμπιστοσύνης Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.