Υπάρχουν 4 είδη μεθυσμένων σύμφωνα με την επιστήμη και η απορία είναι μία! Εσύ είσαι Mary Poppins ή Hemingway;

Σε όλους έχει τύχει να είναι με μία παρέα έξω για ποτά,όλοι να έχουν πιει τηνίδια ποσότητα αλκόολ αλλά ο ένας να χαζογελάει χωρίς όριο, ο άλλος να λέει μια ξεκαρδιστική ιστορία για μια ομάδα αγνώστων, ένας τρίτος να το παίζει βαρύ πεπόνι έτοιμος για καυγά και ένας τέταρτος να μιλάει στον μπάρμαν σαν να μην είχαν καταναλωθεί ποτέ αυτά τα Jägerbombs! Ίσως μέχρι τώρα να μη το είχες αναρωτηθεί αλλά αυτοί είναι οι 4 τύπου μεθυσμένων σύμφωνα με την επιστήμη!

Η επιστήμη είναι εδώ γι’ ακόμα μία φορά για να μας ανοίξει τα μάτια και να δώσει απαντήσεις ακόμα και σε ερωτήματα που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί! Πιο συγκεκριμένα, αυτή την έρευνα την έκαναν ερευνητές Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι στην Κολούμπια και έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Addiction Research & Theory. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποδείξουν πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να είσαι μεθυσμένος -το οποίο είναι λογικό, και κατέληξαν σ’ ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο συμπέρασμα επί του θέματος!

Η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν 374 φοιτητές από ένα μεγάλο Midwestern πανεπιστήμιο, άντλησε από τη λογοτεχνία και την ποπ κουλτούρα χαρακτήρες, προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι πότες: η Mary Poppins, ο Ernest Hemingway, ο Nutty Professor και ο Mr. Hyde.

Το πρώτο και μεγαλύτερο group — σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων— ανήκει στην κατηγορία Ernest Hemingway. Το όνομα προέρχεται από τον συγγραφέα ο οποίος καυχήθηκε ότι μπορούσε να «πιει οποιαδήποτε ποσότητα από ουίσκι χωρίς να μεθύσει». Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εμφανίζει οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα όταν περνάνε από το επίπεδο της νηφαλιότητας στο επίπεδο της μέθης, σύμφωνα με τη μελέτη. 

 

Από την άλλη πλευρά η κατηγορία Mary Poppins ακολουθούν τη λογική  “σχεδόν τέλειο με κάθε τρόπο” περιγραφή που η Poppins δίνει για τον εαυτό της στην ταινία του 1964: είναι ήδη πολύ κοινωνικοί άνθρωποι οι οποίοι με την κατανάλωση αλκοόλ γίνονται ακόμα πιο τρυφεροί και  πιο χαρούμενοι.

Η τριτη κατηγορία είναι οι Nutty Professors, η οποία ονομάστηκε έτσι για τον ακαδημαϊκο με τη διπλή προσωπικότητα ο οποίος θα μείνει για πάντα στην ιστορία μέσα από την ερμηνεία του  Eddie Murphy. Αυτοί, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι φυσικά εσωστρεφείς άνθρωποι οι οποίοι ρίχνουν τις αναστολές τους όταν πίνουν, δείχνοντας μία πιο κοινωνική πλευράτου χαρακτήρα τους.

Τελευταία είναι η κατηγορία Mr. Hydes: το σατανικό δίδυμο ποτων οι οποίοι σύμφωνα με την έρευνα γίνονται “λιγότερο υπεύθυνοι, λιγότερο πνευματικοί και πιο εχθρικοί όταν βρίσκονται υπό την επήρεια του αλκοόλ”.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κατηγορίες για να μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να προσαρμοστούν οι παρεμβάσεις του αλκοολισμού σε συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να βάλετε στοιχήματα για το πόσες μπύρες θα πιεί ένας από τους φίλους σου που ανήκει στην κατηγορία  Nutty Professor πριν ξεκινήσει να φλερτάρει με την μελαχρινή στο bar.