Την αισιοδοξία της για τον τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ (Eνιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) εκφράζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Τα ελλείμματα, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, καλύπτονται απ’ την αύξηση των εισφορών και την «μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων». Μάλιστα το Υπουργείο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω απόφαση έχει την έγκριση των Θεσμών.

«Η Κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων, που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, τη μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του. Άλλωστε, σκοπός του κοινού κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των φορέων

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για να καλυφθούν τα ελλείμματα, ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ρήτρας, το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014, σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7%, τον Ιούλιο του 2015. Η ρευστοποίηση μερίδων κοινού κεφαλαίου εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων. Οι προσαρμογές που έγιναν με το Ν. 4387/2016, αντιστοιχούν για κάθε μήνα σε 25 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα (0,5 για εργαζόμενους και 0,5 για εργοδότες) δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα λογιστικά, γιατί τα έσοδα δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί. Ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου εξάλλου, έχει γίνει και για τις ανάγκες φορέων κύριας ασφάλισης. Ενδεικτικά, το 2014 ο τομέας ασφάλισης νομικών, προχώρησε σε ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου συνολικού ποσού 29.800.000 ευρώ».

Έτσι, καταλήγει η ανακοίνωση, όποια αναφορά γίνεται σήμερα για κατάρρευση αποτελεί απλώς διαστρέβλωση της πραγματικότητας, «επιχειρώντας να προκαλέσει κλίμα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα, των συνταξιούχων».