Μεγάλος πανικός έχει ξεσπάσει για τα πτυχία Νομικής της Κύπρου στην Ελλάδα όπου αποφασίστηκε να γίνει άρση της αναγνωριστικής τους ισοτιμίας με αυτά που παρέχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Οι εντάσεις, όμως, δεν έλειψαν και από την πλευρά της Κύπρου όπου η απόφαση της Ελλάδας έλαβε γρήγορα πολιτικές διαστάσεις.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη οι Κύπριοι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης απέστειλαν σχετικές επιστολές προς τους Έλληνες ομολόγους τους. Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα προχώρησε επίσης σε διαβήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση στο θέμα και από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η επίμαχη απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης-ΔΟΑΤΑΠ (το αντίστοιχο ΚΥΣΑΤΣ) λήφθηκε στις 22 Ιουνίου 2015. Δηλαδή, μεσούσης της περιόδου που εκατοντάδες νέοι από την Ελλάδα μελετούν το ενδεχόμενο καθόδου στην Κύπρο για να σπουδάσουν Νομική.

Βέβαια, αυτό το οποίο αξίζει να τονιστεί ως παράδοξο της υπόθεσης είναι η απόφαση να σταματήσει να προσφέρει αναγνώριση των πτυχίων Νομικής Ελληνικού Δικαίου δεν αφορά ακαδημαϊκά ζητήματα που άπτονται της ποιότητας ή του περιεχομένου των εν λόγω προγραμμάτων σπουδών. Αντιθέτως, περιορίζεται στο θέμα της ονομασίας αυτών των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ στηρίχθηκε σε εισήγηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου της Ελλάδας -και όχι της Ολομέλειας του Συμβουλίου και μάλιστα λήφθηκε με μειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νομική σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας είχε ψηφίσει εναντίον της συγκεκριμένης εισήγησης.

«Πρωτάκουστο και πρωτοφανή», χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Περιστιάνης, έκανε λόγο για «παράξενη και λανθασμένη» απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, υποδεικνύοντας ότι πέρα από την ακαδημαϊκή και νομική διάσταση, πρόκειται και για ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Διερωτήθηκε εάν πίσω από την ετυμηγορία του εν λόγω οργανισμού, κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα και πρόσθεσε ότι αποτελεί καθήκον της κυπριακής κυβέρνησης να παρέμβει με στόχο την επίλυση του προβλήματος. «Θα πρέπει να γίνουν επαφές υψηλού επιπέδου», είπε χαρακτηριστικά. «Ελληνικό Δίκαιο δεν μπορεί να διδάσκεται στο εξωτερικό».

Η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ αφορά σπουδές Νομικής ιδιωτικών πανεπιστημίων Κύπρου και μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Δεν είναι δυνατή η αναγνώριση ισοτιμίας τίτλου σπουδών Νομικής ο οποίος απονέμεται στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο ‘Ελληνικό Δίκαιο’ ή με ‘Κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου’. Η αναγνώριση αλλοδαπού τίτλου σπουδών, ο οποίος αφορά στο περιεχόμενο των ακαδημαϊκών σπουδών Νομικής στα τμήματα Νομικής των ελληνικών ΑΕΙ, ως ισότιμου με τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα τμήματα Νομικής των ελληνικών ΑΕΙ, δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της νομοθεσίας για αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων».

Προστίθεται ότι «η ισχύς των ανωτέρω άρχεται για τους εισαχθέντες στα ΑΕΙ της αλλοδαπής μετά την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (23/6/2015)».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που ενισχύουν τη θέση της χώρας μας περί αναγνώρισης των σπουδών Νομικής Ελληνικού Δικαίου και τόνισε ότι ευελπιστεί σε θετική κατάληξη.