Ξεκινούν οι παραγραφές το 2018 στην υπόθεση Siemens εφόσον δεν επιδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα στους 13 Γερμανούς μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα τους μέχρι το Φεβρουάριο του 2018.

Ελλάδα είσαι και μία υπόθεση η οποία υποτίθεται είχε ταρακουνήσει συθέμελα ολόκληρη την χώρα, η πολύκροτη υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens φαίνεται πως τελικά δεν ταρακούνησε σε τέτοιο βαθμό καθώς μερικά χρόνια μετά κινδυνεύει να ξεκινήσει η παραγραφή σκέλους του κατηγορητηρίου είναι προ των πυλών για αρκετούς κατηγορούμενους, πάντα βέβαια υπό προϋποθέσεις.

Και μπορεί τότε οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να εμπλέκονταν στα “μαύρα ταμεία” αλλά σήμερα χωρίς αιδώ κατηγορούν την σημερινή Κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί. Χωρίς, βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια οι ίδιοι να έχουν αγγίξει αυτή την υπόθεση -στην οποία οι περισσότεροι είχαν εμπλοκές.

Πιο συγκεκριμένα, θύελα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε μετά την απόφαση του Τριμελούςς Εφετείου Κακουργημάτων να αναβάλει επ’ αόριστον τη δίκη για τη σύμβαση 8802/97 μεταξύ του ΟΤΕ και του γερμανικού κολοσσού, έως ότου επιδοθεί στους 14 αλλοδαπούς κατηγορούμενους, το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως “η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016”, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η παραγραφή σκέλους του κατηγορητηρίου είναι προ των πυλών για αρκετούς κατηγορούμενους, πάνταβέβαια υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικότερα, πρόκειται να παραγραφούν τα κατηγορητήρια για 13 Γερμανούς υπήκοους, στελέχη της Siemens, οι οποίοι κατηγορούνται για ενεργητική δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εφόσον δεν αλλάξει τίποτα, σε περίπου ενάμισι χρόνο, το Φεβρουάριο του 2018, επέρχεται η παραγραφή για επιμέρους πράξεις του κυρίου αδικήματος, αυτού της δωροδοκίας.

Τι δήλωσε ο Αμανατίδης;

«Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens» είπε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Και επανέλαβε πως «οι 1.087 σελίδες του παραπεμπτικού Βουλεύματος μεταφρασμένες στα Γερμανικά, είχαν σταλεί στην Εισαγγελία από τις 13 Μαΐου και πως το Υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για την επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης».

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, το κακούργημα της ενεργητικής δωροδοκίας παραγράφεται σε χρονικό διάστημα 15 ετών από το χρόνο τέλεσής της.

Μάλιστα, στην επίμαχη υπόθεση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την πράξη της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έτσι ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται στα 20 χρόνια. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, στους οποίους έχει επιδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα, ο χρόνος παραγραφής παρατείνεται κατά ακόμη πέντε έτη πέραν της 20ετίας και μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

Σύμφωνα δε, με την κατηγορία:

ο χρόνος τέλεσης της ενεργητικής δωροδοκίας για τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού είναι το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο του 1998 έως Σεπτέμβριο του 2003, πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον δεν τους έχει επιδοθεί μέχρι το 2018 το παραπεμπτικό βούλευμα στη μητρική τους γλώσσα, συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής.

Ενδεικτικό για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε το Μάρτιο του 2015 και -σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών- η μετάφραση των 1.580 σελίδων από τις συνολικά 4.580 στα γερμανικά εστάλη στην Εισαγγελία Εφετών μόλις τον περασμένο Μάιο.