Ξεκίνησε η διαδικασία για τις ανακεφαλαιοποιήσεις στις συστημικές τράπεζεςμετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ, την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και την οριστική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΑΜΚ.

Tο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής οριστικοποίησε σε συνεδρία του αργά το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με αισιοδοξία βλέπουν το αποτελεσμα της διαδικασίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι τράπεζες μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Συμβούλιο εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, Δευτέρα το σχέδιο της Πράξης, που ρυθμίζει τα πιο ειδικά ζητήματα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο λέει αναλυτικά:

Ενα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πάρει μέρος στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010, τότε:

  • Το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και
  • Το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Εάν το ΤΧΣ ενισχύει το κεφάλαιο του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εάν οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται με αυτό τον τρόπο:

  • Με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,
  • Κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

Ως προς τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, εάν  συμμετέχει το ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing).

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να έχει εκδοθεί μέχρι τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.

Επακόλουθο αυτού είναι η κυβέρνηση να καλέσει τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενθαρρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών τονίζουν επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν «στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις να επανέλθει σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». «Έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες. Αρχίζει σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση. Μέσα στη δεύτερη σειρά προαπαιτούμενων θα έχουμε τη λύση για τα «κόκκινα δάνεια», με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των «κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Βερολίνο: «Ευχάριστο το ότι δεν ξεπερνά τα 25 δισ. η ανακεφαλαιοποίηση»

«Προς το παρόν είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα 25 δισ. ευρώ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιργκ Βαϊσγκέρμπερ.

«Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης (capital plans) θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών» είπε μεταξύ αλλων ο κ. Βαϊσγκέρμπερ

«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ελλείμματα με ιδιωτικά μέσα. Έως τις 6 Νοεμβρίου πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδια, για να κλείσουν τις τρύπες για το βασικό σενάριο» κατέληξε ο ίδιος.

Εθνική Τράπεζα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε ότι η Άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης του 2015 αποτελεί ευκαιρία για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει δραστικά τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών.

Alpha Bank

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης σε δήλωση του με αφορμή ην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας τόνιε ότι «η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιάρθωσης».

Τράπεζα Πειραιώς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, ανακοίνωσε ότι «η Τράπεζα έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ώστε να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που ανακοινώθηκαν μετά την αξιολόγηση, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της».

Τράπεζα Αττικής

Η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, τονίζει ότι «η Τράπεζα με την ενεργή στήριξη και εμπιστοσύνη του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, των λοιπών μετόχων της, αλλά και προσελκύοντας νέα ιδιωτικά κεφάλαια με στρατηγικό κυρίως προσανατολισμό, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψει το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν προκύψει από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια».

Eurobank

«Η αξιολόγηση της ΕΚΤ/SSM αποτελεί το ισχυρό εφαλτήριο για να ξεκινήσουμε, τις αμέσως επόμενες μέρες, την προσπάθειά μας για την κάλυψη των απολύτως διαχειρίσιμων κεφαλαιακών αναγκών και για την πλήρη κεφαλαιακή θωράκιση της Τράπεζας» δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας.

Στόχος της Eurobank είναι να προσελκύσει και άλλα υψηλής ποιότητας ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και, παρά τις αβεβαιότητες, είμαστε πεπεισμένοι για την τελική επιτυχία και αυτής μας της προσπάθειας, η οποία θα εδραιώσει τη θέση της Eurobank στο φυσικό της χώρο, τον ιδιωτικό τομέα.

«Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει κρίσιμη σημασία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Επομένως, προσβλέπουμε στην επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών και πιστεύουμε πως τα σημερινά δεδομένα επιτρέπουν αισιοδοξία για τη θετική έκβαση της διαδικασίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες πρώτον για την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε η Τράπεζά μας να μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστα στη χρηματοδότηση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και δεύτερον για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία» είπε χαρακτηριστικά η διοίκηση της τραπεζας.

Photo: Nikos Libertas / SOOC