Με προμήθειες έως και 2 ευρώ ανά συναλλαγή θα χρεώνουν σύντομα οι τράπεζες τους φορολογούμενους που προσέρχονται οι ίδιοι στα ταμεία για να πληρώσουν φόρους.

Την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ οι τράπεζες για τη μη κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών από το Δημόσιο σε περιπτώσεις εξόφλησης φόρων χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, στοχεύει στη θέσπιση των αντικινήτρων για τη χρήση μετρητών στις πληρωμές προς το Δημόσιο και τη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Επιπρόσθετα, σκοπός της απόφασης είναι και η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις προμήθειες που πλήρωνε κάθε χρόνο το Δημόσιο στις τράπεζες για τις εξοφλήσεις φόρων με μετρητά, που πραγματοποιούσαν οι φορολογούμενοι στα ταμεία των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Ξεκίνησε ήδη να ανακοινώνεται από τις τράπεζες ο κατάλογος με τις χρεώσεις για τις πληρωμές φόρων στα ταμεία των τραπεζικών υποκαταστημάτων, αφού πλέον μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση χρεωστικών καρτών) θα γίνονται πλέον άνευ προμήθειας, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Εκείνοι που απαλλάσσονται από τις χρεώσεις

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών

Πρόσωπα τα οποία τελούν σε δικαστική συμπαράσταση

Άτομα που παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω

Όσοι διαμένουν μόνιμα σε μη τουριστικές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή σε μη τουριστικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, με την προϋπόθεση ότι πληρώνουν με μετρητά φόρο εισοδήματος ή Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Προκειμένου να απαλλαγούν θα πρέπει αρχικά να καταθέτουν τα μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους έχουν ανοίξει στις τράπεζες που απευθύνονται και έπειτα να μεταφέρουν αυτά τα ποσά από τους λογαριασμούς τους στον λογαριασμό του Δημοσίου.